HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Komplex fejlesztést zárt a Magyar Kéménygyártó Kft.

2023.02.07. 15:17 eurOP

magyar_kemenygyarto_kft_sztp.jpgTermékválasztékát bővítette és tömör beton építőelemek gyártására alkalmas gépsor elkészíttetése mellett befogadó csarnokot építtetett a cég. A projekthez 97,21 millió forint feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatást nyertek el a Széchenyi Terv Plusz keretében.

A projekt során fejlesztett tevékenység azt a célt szolgálta, hogy a cég különböző profilú, méretű és anyagminőségű termékeket tudjon gyártani. E célból a támogatás összegéből a vállalkozás Mórahalom, belterület 2215 címen található telephelyén egy komplex technológiai sor épült, egyedi célgép formájában.

A Magyar Kéménygyártó Kft. ennek a gépnek az elhelyezése céljából egy 551,46 nm bruttó alapterületű csarnokot építtetett. A projektben üzleti felhő szolgáltatást vett még igénybe, valamint az értékesítés támogatása érdekében 1 fő képzését valósította meg a projekt keretein belül.

A projekt további eleme egy megújuló energiatermelést végző napelemes rendszer telepítése volt, mely az új csarnok energiaszükségletét hivatott fedezni.

A Széchenyi Terv Plusz program "A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása" című, GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 számú pályázati kiírásán 97 209 038 forint támogatást elnyert, 138 870 055 forint összköltségvetésű fejlesztés 2022. január 10-én indult és 2022. november 30-án zárult.

A projektről bővebb információt a www.kemenygyarto.hu oldalon olvashatnak.

Szólj hozzá!

Telephelyét fejlesztette az All-In-Invest Kft.

2023.02.02. 20:42 eurOP

szechenyi_terv_plusz_allo.jpg52,76 millió forint összköltségű projektje során az All-In-Invest Kft. zöldterületkezelési tevékenységéhez kapcsolódó infrastrukturális beruházást valósított meg, valamint eszközparkját fejlesztette Klárafalván. A projekthez a szegedi székhelyű cég a Széchenyi Terv Plusz program „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című felhívásán nyert el 36,93 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást.

Az All-In-Invest Kft. 2010-ben alakult, ipari park üzemeltetéssel, illetve zöldterület-kezeléssel foglalkozó vállalkozás, amely utóbbi tevékenységét elsősorban nagyvállalatoknak, állami, önkormányzati szervezeteknek nyújtja. E tevékenysége dinamikusan bővül, így az elmúlt 3 évben realizált ugrásszerű fejlődés, a növekvő ügyfélszám és az ügyféligények szélesedése szükségessé tette, hogy mind az ingatlan és infrastruktúra, mind az eszközpark fejlesztésen menjen keresztül.

A projekt során megújult az iroda-raktár-műhely hármas célt szolgáló, 400 nm-es épület, és a 400 nm-es szociális épület is. Mindkét épületet szigetelték és nyílászáróit korszerűsítették, mert a korábban lezajlott fűtés-korszerűsítés is csak így lehet hatékony, hogy e fejlesztéseket megvalósították. Számításaik szerint a fejlesztések révén az energiaszámla a harmadára fog csökkenni. Mindemellett a világítás is korszerűbbé vált a szociális épület egy részében, illetve a műhely-raktár épületrész szekcionált ipari kaput kapott a beszerzett eszközök biztonságos és megfelelő tárolása érdekében. A HMV előállítást mostantól egy 6 nm-es napkollektoros rendszer telepítése segíti.

Tekintettel arra, hogy a telep nagy része füves, földes, így szükség volt egy betonozott, 500 nm-es parkolóra, szervizhelyre a munkagépeknek és eszközöknek, illetve kialakítottak egy 300 nm-es mulcs tárolót is, amelyen megfelelő körülmények között tudják tárolni a mulcsot.

Az infrastrukturális beruházáson kívül a cég gépparkját is bővítette. Ennek keretében számos modern eszközt szerzett be, így 1 db Lumag GF-800 árokásót, amellyel lerövidíthető az árokásás időtartama, és megtakarítható a fizikai erő használata e munkákhoz, valamint 1 db AS-Motor AS940 Sherpa 4WD XL gépet, amely rézsűs területen is könnyűvé teszi a fűnyírást. Az eszközbeszerzés része volt továbbá 1 db Baoli KBD 20+ targonca is, amely a begyűjtött mulcs, illetve a zöldfelületkezelő gépek adaptereinek telephelyen belüli mozgatását szolgálja, valamint 1 db Husqvarna Rider 320X AWD gép, mely lehetővé teszi a nagy területeken történő fűnyírást és mulcsozást. A géppark bővítése kiterjedt továbbá 1 db Husqvarna Combi 112 vágóasztalra is, amely a Riderre szerelve hatékony megoldást nyújt a nagy területeken történő fűnyírásra, végül 4 db Husqvarna 525PT5S teleszkópos magassági ágvágóra, amely a fák kezelését segíti a cég ügyfeleinek zöldterületein.

A vállalkozás a fentieken túl bevezette a Plutius ERP üzleti felhőszolgáltatás 8 területre kiterjedő rendszerét, illetve 2 fő számára angol nyelvi képzést tartottak. A fejlesztési beruházás eredményeként az All-In-Invest Kft. a legújabb technológiával tudja kiszolgálni ügyfelei még szélesebb igényeit, ezáltal pedig növekszik a vállalkozás árbevétele, jövedelemtermelő és munkahelyteremtő képessége is.

A Széchenyi Terv Plusz program GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 számú pályázati kiírásán 36 929 718 forint támogatást elnyert, 52 756 741 forint összköltségvetésű fejlesztés 2021. augusztus 1-én indult és 2022. december 31-én zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: Szeged Klárafalva All-In Invest Kft

Csomagolási technológiáját fejleszti a CornMill Hungary Kft.

2023.01.19. 13:28 eurOP

cornmill_hungary_kft_logo.jpgA Széchenyi Terv Plusz program „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása a leghátrányosabb helyzetű régiókban” című felhívásán 125,22 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a CornMill Hungary Kft. A cég 178,88 millió forint összköltségű projektje során kunmadarasi fióktelepének technológiai korszerűsítése valósul meg.

A CornMill Hungary Kft. kukorica feldolgozással, mezőgazdasági termékek, termények nagykereskedelmével foglalkozó, dinamikusan fejlődő, több, mint 30 éves vállalkozás, amely tevékenységét a nagyigmándi székhelyén, és fióktelepén, Kunmadarason végzi. A cég a projektben tervezett csomagolási, kereskedelmi, disztribuciós tevékenységének fejlesztését a kunmadarasi telephelyén valósítja meg, ahol többek között a csomagolási, raktározási, kiszállítási folyamatok zajlanak.

A vállalkozáshoz az elmúlt időszakban egyre több olyan megkeresés érkezett, ami külső cég által behozott csomagolandó áruk lecsomagolását, zsákolását igényelte. A csomagolás bármilyen szemes, darabos termékre vonatkozhat – nem csak mezőgazdasági terményre –, melyet zsákos csomagolásban lehet szállítani, értékesíteni, ilyen lehet pl. a fapellet, a műtrágya, vagy a műanyag-granulátum is.

Jelen fejlesztési projekt célja a Társaság csomagolási tevékenységének fejlesztése bércsomagolás formájában. Ennek keretében a hatékony anyagmozgatás érdekében 2 db homlokrakodó, 1 db zsáktöltő gép beszerzése, továbbá megújuló energiát jelentő 10 kWp teljesítményű napelemes rendszer beszerzése és üzembe helyezése történik az energiaköltségek csökkentése érdekében. A projekt része továbbá informatikai képzés, valamint szervezet-, folyamat és menedzsment tanácsadás is a cég és a projekt hosszú távú sikeres működése érdekében.

A beszerzendő eszközök használatával, valamint a kibővülő raktározási kapacitásaiknak köszönhetően raktárkészletük anyagmozgatási tevékenysége, és a hozzá kapcsolódó külső megrendelések alapján érkezett áruk csomagolási feladatainak elvégzése is hatékonyabbá fog válni, melynek révén a logisztikai folyamatok felgyorsulnak majd, és a kereskedelmi tevékenységük volumene is javul.

A fejlesztés várható eredménye, hogy rövidebb határidőkkel, és nagyobb kapacitással fogják tudni végezni a bércsomagolási tevékenységüket, így a beruházást követően piaci pozíciójuk erősödésével, és új vevők megszerzésével is számolnak, ezáltal a cég fenntartható működése válik biztosítottá, melynek eredményeként a foglalkoztatotti létszám hosszú távú megtartása is megvalósul.

A Széchenyi Terv Plusz program GINOP_PLUSZ-1.2.3-21 számú pályázati kiírásán 125 216 826 forint támogatást elnyert, 178 881 180 forint összköltségvetésű fejlesztés 2022. május 1-én indult és várhatóan 2023. április 30-án zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: Nagyigmánd CornMill Hungary Kft

Poszt operatív őrző és telemedicinális otthoni állapot megfigyelő rendszert fejlesztettek

2023.01.13. 20:01 eurOP

szechenyi_2020_1.jpgA Széchenyi 2020 program „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című konstrukciója keretében 444,74 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az EN-CO Software Kft. és három konzorciumi partnere, a Debreceni Egyetem, az MSB-Met Kft. és az Adware Research Kft.

A konzorcium 648,19 millió forint összköltségű projektje során új orvosi kutatási eredményeket integráló, összetett szolgáltatást nyújtó komplex rendszer kutatása és fejlesztése valósult meg.

A projekt célja egy komplex poszt operatív őrző mérőrendszer kifejlesztése volt telemedicinális opcióval a műtét utáni otthoni fizikális állapot megfigyelés lehetőségével. A diagnosztikai cél eléréséhez kialakított mérési felület lényeges innovációs újdonsága, hogy a hagyományos kardiális őrzés kibővül a gasztrointesztinális régió figyelésével. Az új fiziológiás paraméter beiktatása az őrzésbe egy megoldatlan, de a beteg állapotát jelentősen befolyásoló kóros jelenséget – a paralitikus ileusz – kvantitatív észlelését teszi lehetővé.

A projekt által létrejött termék újabb terápiás lehetőséget nyújt az egészségipar számára. További cél volt a post operatív betegek részére egy telemedicinális betegmegfigyelő rendszer fejlesztése, ezzel elősegítve a betegek otthonukban történő megfigyelését.

A GINOP-2.2.1-18 kódszámú pályázati kiíráson 444 739 583 forint vissza nem térítendő támogatást elnyert, 648 188 366 forint összköltségvetésű fejlesztés 2022. december 31-én zárul.

Szólj hozzá!

Rakodási kapacitását bővíti Pakson a Sygnus

2022.12.16. 17:02 eurOP

sygnus_kereskedelmi_kft.pngA Széchenyi Terv Plusz program keretében „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című felhívásán 240,16 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a SYGNUS Kft.

A 343,08 millió forint összköltségű projekt során a technológiai fejlesztést eredményező gépbeszerzések mellett napelemes rendszer kiépítése történik.

A SYGNUS Kereskedelmi Kft. története 1993-ig nyúlik vissza, amikor negyed évszázaddal ezelőtt megalapította hazai gabonakereskedelemmel foglalkozó vállalkozását két agrármérnök, Sági Tibor és Németh Tamás. Nem sokkal a megalakulást követően a cég elindította kikötői tevékenységét is, melyet azóta is folyamatos fejlesztések jellemeznek. A vállalkozás gabonakereskedelmi főtevékenysége mellett két dunántúli telephelyén raktározási szolgáltatásaival is áll partnerei rendelkezésére.

A projekt célja elsősorban a SYGNUS Kft. kapacitásainak fejlesztése, melynek keretében 1 db Merlo TF 50.8-170 TCS- CVT és 1 db Merlo TF 42.7-145 teleszkópos rakodógép, 1 db VOLVO L110H homlokrakodó, valamint 1 db TMS-18/A 60 t hídmérleg, és 1 db Sennebogen 850 ipari gémes, gumikerekes átrakó beszerzése valósul meg.

Az új gépek lehetővé teszik a cég technológiai megújulását, mindemellett alacsonyabb karbantartási költségek melletti működést fognak biztosítani, valamint pontosabb és gyorsabb szolgáltatásnyújtást.

A fejlesztés várható eredménye az új eszközök üzembe állításával, hogy a kikötő hajó kirakodási kapacitása jelentősen megnövekszik, így képessé válik a Pakson és környékén fokozódó mértékben jelentkező beruházások logisztikai támogatására. Az új eszközök segítségével mind a vízi úton érkező szállítmányok kirakodása és tárolása, mind a környék beruházásaihoz szükséges anyagok tárolása, raktározása magas minőségben és hatékonyan megvalósítható.

A projekt keretein belül kiépítendő napelemek a környezettudatosság jegyében kerülnek megvalósításra, mindemellett hozzájárulnának a működés költségeinek csökkentéséhez is.

A Széchenyi Terv Plusz program GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 számú pályázati kiírásán 240 159 241 forint európai uniós támogatást elnyert, 343 084 631 forint összköltségvetésű fejlesztés 2021. szeptember 1-én indult és várhatóan 2023. augusztus 31-én zárul.

Szólj hozzá!

Továbbfejleszti lőrinci fióktelepét a Titán’94 Kft.

2022.12.08. 11:02 eurOP

titan_94_kft.jpg
A Széchenyi Terv Plusz program „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című felhívásán 314,03 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Titán’94 Kft.. A cég 448,61 millió forint összköltségű projektje során lőrinci fióktelepének újabb kapacitásbővítő, technológiai korszerűsítést célzó fejlesztése valósul meg.

A Titán’94 Kft. egy 1994-ben családi vállalkozásként alapított, alkatrészgyártással, valamint szerszámkészítéssel foglalkozó cég, amely alapvetően belpiacon az autóiparban és az elektronikai iparban beszállítóként szerepel, külpiacra pedig prémium fém szaniter termékeket gyárt.

A mostani projekt egy korábban megvalósított új telephely kialakításának második üteme, így szakmailag jól előkészített és átgondolt részletességgel valósul meg. A szerszámkészítéshez szükséges berendezések egy részének használata jelenleg csak a budapesti telephelyen vagy külsős partnerek bevonásával megoldott, így ezen szeretnének változtatni a kapacitásbővítéshez szükséges, technológiailag korszerű gépek beszerzésével és a hozzájuk szükséges infrastruktúra kialakításával Lőrinciben.

A már korábban megépített magas belmagasságú csarnokba csak olyan gépeket helyeznek, amelyek esetén az adagolásukhoz daru szükséges. A kisebb gépekkel nem terhelnék a csarnok hasznos alapterületét, így ezeket egy korábban raktárnak használt tégla épületbe telepítik, amelyhez ezen épület funkcióváltást célzó átalakítása szükséges.

A kisebb szerszámok elhelyezésére szolgáló helyiségeken túlmenően a fióktelepen dolgozók részére, illetve a további fejlesztési céljaikhoz szükséges szociális és iroda blokkokat alakítanak ki. Az épületet a mai kornak megfelelően szigetelik és gépesítik, hogy időtálló, fenntartható és gazdaságos legyen.

A csarnok egységben a nagy szerszámelemek megmunkálásához és javításához szükséges berendezéseket, a komplex gyártási folyamat támogatása céljából pedig a megfelelő kommunikációt és munkavégzést segítő felhő alapú szoftvereket és szolgáltatásokat szereznek be. A modern szoftverek használatához korszerű új hardver elemeket is üzembe helyeznek, melyekkel a hatékonyság és a versenyképesség tovább növelhető.

Tekintettel arra, hogy a cég erőteljes fejlődés előtt áll, elengedhetetlen, hogy gyártási folyamataik optimális módon legyenek kialakítva a legkorszerűbb automatizálási lehetőségek kiaknázásával. Ennek érdekében nagy szakmai tapasztalattal rendelkező tanácsadók segítségét is igénybe veszik.

A Széchenyi terv Plusz program GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 számú pályázati kiírásán 314 026 117 forint támogatást elnyert, 448 608 739 forint összköltségvetésű fejlesztés 2022. január 1-én indult és várhatóan 2023. november 10-én zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: telephely fióktelep kapacitásbővítés szerszámkészítés alkatrészgyártás Lőrinci Széchenyi Terv Plusz GINOP Plusz Titán’94 Kft GINOP Plusz-1.2.1 GINOP Plusz-1.2.1-21

Üzleti és termelési kapacitását fejleszti a GÜTTLER Kft.

2022.09.30. 20:29 eurOP

guttler_logo.jpgA Széchenyi Terv Plusz program keretében 207,48 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a GÜTTLER Kft. A mezőgazdasági gépgyártó cég 296,39 millió forint összköltségű projektje során eszközparkjának bővítése mellett márkaépítéshez kapcsolódó marketingtanácsadás, és munkavállalói képzés valósul meg.

A hódmezővásárhelyi cég főtevékenysége mezőgazdasági talajművelő gépek tervezése, GÜTTLER® márkanévvel ellátott termékek gyártása, a technológia ismertetése, értékesítése. A vállalkozás 1996-ban jött létre a német Güttler házaspár alapításával, melynek célja az volt, hogy gyártó bázisa legyen a nyugat-európai keresletnek a Güttler GmbH-n keresztül, majd saját értékesítésben a közép-európai piacoknak. Ennek folyamán először Magyarországon indult el az értékesítés.

Jelen projekt a cég termékeinek variálhatósága iránt egyre gyakrabban felmerülő igény, illetve a termékek nagyobb mennyiségben, még magasabb minőségben és kedvezőbb áron való elérhetőségének kívánalma miatt vált szükségessé.

A gépparkfejlesztés részeként beszerzendő SENFENG SF4020HM 12KW fiber-lézer sík és cső vágógép egy CNC lézervágó berendezés, mely az alkatrészgyártási munkában vesz részt. Olyan alkatrészeket tudnak majd vele gyártani, amit eddig lassabban, pontatlanabbul, bonyolultabban vagy egyáltalán nem tudtak maguk előállítani. A LORCH Cobot Kollaboratív Robot főként kisebb és közepes sorozatok reproduktív gyors sorozatgyártására alkalmas. Rendkívül egyszerű programozhatóságnak és intuitív kezelhetőségnek köszönhetően egyszerűbbé válik a hegesztés, tehermentesíthetők a munkatársak, optimalizálhatók az emberi és gépi erőforrások. A három darab CATERPILLAR targonca anyagmozgató szerepet tölt majd be a kapacitásbővítésben. A Yaskava ArcWorld ívhegesztő robotrendszerek segítségével pedig robotizálják a hegesztést, mely jelentősen fokozza a termelékenységet és javítja az előállított termékek minőségét.

Az eszközbeszerzés mellett a cég igénybe vesz marketingtanácsadást, mely tartalmazza a GÜTTLER Kft. marketing koncepciójának kialakítását és a márkaértékesítés tevékenységeihez és folyamataihoz kapcsolódó tanácsadást. A projekt keretében továbbá egy fő munkatárs részére informatikai és digitális továbbképzés is megvalósul annak érdekében, hogy a projekt üzemeltetése és fenntartása problémamentes legyen.

A fejlesztés során beszerzett új gépekkel nőni fog a termelési kapacitás, és rövidülnek a gyártási idők. A beruházás eredményeként a cég javítani tudja technikai felkészültségét, versenyképességét és erőforrás-hatékonyságát. Mindezzel a termékek minősége javul, azok jobb egységáron értékesíthetőek, így a hozzáadott érték is emelkedik.

A Széchenyi terv Plusz program GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 számú pályázati kiírásán 207 475 313 forint európai uniós támogatást elnyert, 296 393 305 forint összköltségvetésű fejlesztés 2022. január 2-án indult és várhatóan 2023. november 10-én zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság eszközbeszerzés Hódmezővásárhely Széchenyi Terv Plusz GINOP Plusz GÜTTLER Kft.

Átfogó fejlesztéssel teszi még megbízhatóbbá a hűtött áruk szállítását a Szemerey-Plus Zrt.

2022.09.14. 16:22 eurOP

szechenyi_terv_plusz.pngTovább bővíti prémium szolgáltatásainak körét a kiemelt működési szegmensként hűtött áruk szállításával foglalkozó Szemerey-Plus Zrt. A GINOP-PLUSZ-1.2.1-21 pályázat fejlesztési projektjének keretében új hűtőaggregátorokkal szerelik fel gépjárműveiket, így a megrendelők menet közben is folyamatosan monitorozhatják az áruk szállításához szükséges legideálisabb körülményeket.

A Szemerey-Plus Zrt. 2019-ben alakult meg a korábbi Szemerey-Plusz Kft. nyomán, és a mai napig 100%-ban magyar magánszemélyek tulajdonában álló vállalat. Fő tevékenységi köre a belföldi, nemzetközi közúti árufuvarozás. A Társaság jelenleg 130 darab 1,5 év átlagéletkorú, 24 tonnás szerelvénnyel végzi szolgáltatását, melyből 70% hűtős, 30 % pedig ponyvás szerelvény. A környezettudatosság jegyében kizárólag EURO6 besorolású, alacsony károsanyag-kibocsátású eszközöket használ.

A Szemerey-Plus Zrt-t egyetlen cél vezérli: megrendelőiket versenyelőnyhöz juttatni, biztonságos, ügyféligényekre szabott értékarányos szolgáltatást biztosítani és nem utolsósorban európai szintű szolgáltatást nyújtani a fuvarozási piacon. A hazai fuvarozói és szállítmányozói piac kiemelkedő tagjaként a Szemerey-Plus Zrt. mindig is nagy hangsúlyt fektetett a prémium szolgáltatások bevezetésére. Az élelmiszeripari termékek fuvarozása terén mára kiemelt fókuszt kapott náluk a hűtési lánc betartása – amely a jövőben még inkább követheti a megrendelők kívánságait.

szp_logo_teljes_szines.jpg

A vállalat 2021-ben sikeresen pályázott a GINOP-PLUSZ-1.2.1-21 „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című pályázati felhívás keretében, melynek segítségével még tovább fejlesztheti prémium szolgáltatásainak minőségét.

A fejlesztési projekt keretében a Szemerey-Plus Zrt. 65 db új Thermo King típusú hűtőaggregáttal szereli fel szállítóeszközeit. Ezek óriási előnye, hogy a pótkocsikban beállított hőmérséklet az informatikai rendszereken keresztül – akár két zónában is – távolról vezérelhető, monitorozható, a megrendelő és a szállított áru igényeinek megfelelően.

Az informatikai rendszerek folyamatos naprakészen tartásának érdekében a fejlesztés során 25 db új laptoppal, valamint a vállalatirányítást támogató komplex CLGO Logisztikai Keretrendszerrel is gazdagodik a társaság, a kollégák pedig elektronikus ügyintézési alapok képzésen vehetnek részt, ezzel is elősegítve a hatékony munkavégzést. Emellett a támogatásból további 5 db Linde típusú targoncát is beszereznek, amelyek a logisztikai munkát segítik majd a jövőben.

A Szemerey-Plus Zrt. éjjel-nappal működő, 24/7-es diszpécserszolgálattal rendelkezik, így járműveik nyomon követése folyamatos és teljes körű. Mind a rakodási és érkezési időket, mind pedig a járművek belső hőmérsékletét nyomon követik, szükség esetén erről a megbízókat is ellátva minden információval. Igény esetén a pótkocsikban képrögzítést is tudnak biztosítani, ezzel valóban teljes körű visszajelzést tudnak adni az áru útjáról a felrakástól egészen a lerakodás pillanatáig. A gépjárművezetők mobilapplikáció segítségével tudják scannelni a fuvarokmányokat, így a megbízóknak akár 24 órán belül garantálni tudják az okmányok elektronikus átküldését – ily módon a környezetet is kímélik, a papírfelhasználás csökkentésére törekedve.

A Szemerey-Plus Zrt. a részére megítélt 383.834.097 Ft-os feltételesen vissza nem térítendő állami támogatás segítségével végrehajtott fejlesztések eredményeként még tovább erősítheti minőségi piaci megjelenését, valamint a megbízói igények legmagasabb szintű kielégítését.

Szólj hozzá!

Épületenergetikáját korszerűsítette a JAVIPA Kft.

2022.07.23. 19:30 eurOP

javipa_nyomdaipari_kft.jpgA Széchenyi 2020 program „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” című felhívásán 82,03 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a JAVIPA Nyomdaipari Kft. A 149,14 millió forint összköltségű projekt keretében a békéscsabai vállalkozás a Trefort utca 2/1. szám alatti épületének energetikai korszerűsítését valósította meg.

Az épületenergetikai projekt során 110,88 kW-os napelemes rendszer telepítése valósult meg, ami 336 db 330 Wp-s napelemből és a hozzájuk kapcsolt optimalizálóból áll, ami az általános rendszerekkel ellentétben a teljesítményt 5-20%-kal növeli. Az esetleges meghibásodás vagy teljesítménycsökkenés esetén az optimalizáló beavatkozik és csak az adott hibás panelt teszi csökkentett módba. A rendszerhez távfelügyeleti szolgáltatás is tartozik.

A megfelelő légzárás és a maximális hőszigetelés céljából az épület nagyobbrészt szendvicspanel borítást kapott, így a beépített, de megszüntetett nyílászárók teljesen hőhídmentessé váltak. Ezáltal egy teljes komplex rendszer alakult ki az épületben. A födém szerkezet szigetelése ugyanezen elv alapján került kialakításra.

A gépészeti rész tekintetében az épület energetikai sajátosságait és a munkakörnyezet igényeit figyelembe véve olyan légkezelő rendszer került beépítésre, amely optimalizálja a bent lévő levegő hőmérsékletét, páratartalmát, ami a gyártási folyamat szempontjából elengedhetetlen. A légkezelőbe hővisszanyerő részt is beépítettek, ezáltal is csökkenthető a bevitt fűtési energia. A légkezelő hőenergia ellátását magas COP értékkel bíró hőszivattyú biztosítja. A légkezelő rendszer szerves része lett a használati meleg víz rendszer fejlesztése is, valamint a megfelelő hőegyensúly fenntartásához fan-coil rendszer került beépítésre. A beltéri világítási rendszer kis fogyasztású, nagy fényerejű, korszerű LED technológián alapuló fejlesztése is megvalósult.

A Széchenyi 2020 program „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” című, GINOP-4.1.4-19 számú pályázati kiírásán 82 026 844 forint európai uniós támogatást elnyert, 149 139 717 forint összköltségvetésű fejlesztés 2020. január 16-án indult és 2021. szeptember 28-án zárult.

 

Szólj hozzá!

Címkék: épületenergetika napelemes rendszer épületenergetikai fejlesztés Békéscsaba energetikai fejlesztés Épületenergetikai fejlesztések JAVIPA Kft GINOP GINOP-4.1.4-19 Megújuló energia használatát energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása napelemes rendszer telepítése energetikai projekt épületenergetikai projekt

Energetikai fejlesztés a Fémsystem Kft-nél

2022.07.20. 19:32 eurOP

femsystem_kft.pngEurópai uniós támogatásból megvalósult Nyíregyházán a Fémsystem Kft. gyártó üzemének épületenergetikai fejlesztése, napelemes rendszer telepítése.

A Fémsystem Korlátolt Felelősségű Társaság 2020. júniusában 35,4 Ft millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” című pályázati kiíráson. A fejlesztés során a gyártó üzem energetikai fejlesztése és napelemes rendszer telepítése valósult meg hálózati villamosenergia-termelés céljából.

A fejlesztés célja a 4400 Nyíregyháza, Rákóczi út 100. szám alatt található gyártó üzem épületének komplex energetikai fejlesztése és az épületre történő 20 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítése volt.

A fejlesztés lényegében közvetett módon hozzájárul a cég eredményének növekedéséhez a működési költségek csökkentésével, amely a pályázó stratégiai szemléletét figyelembe véve a jövőben végrehajtandó fejlesztések szempontjából kiemelten fontos, hiszen a vállalkozás kiemelt célja a folyamatos fejlesztés a versenyképesség fenntartása érdekében. Ennek hatására a jövőben a Fémsystem Kft. alkalmazásában álló munkavállalók száma is emelkedhet, amely a helyi társadalmi-gazdasági mutatók javításához is hozzájárul.

A jelenlegi gazdasági helyzetben igyekeznek havi kiadásaikat a lehető legkisebbre csökkenteni. Az épület fenntartása jelentős terhet rótt a költségvetésre, kiváltképp a téli időszakban. A cég a projektben szereplő épület üzemeltetése során nagyon magas energia számlákat fizetett ki az áramszolgáltató felé, mely jelentősen terhelte költségvetését, éppen ezért energetikai fejlesztést és megújuló energia korszerűsítést kívántak végrehajtani az épületen, hogy csökkentsék a magas energia számláikat. Az épület energia csökkentése érdekében több alternatíva felmerült, melyek közül a napelemes rendszer került kiválasztásra. A vállalkozás elkötelezett a megújuló energiaforrások hasznosításának propagálásában és lehetőségeikhez mérten kiveszik részünket a környezettudatos megoldások alkalmazásában. Jelen beruházással is törekszenek a zöld energia kiaknázására, hiszen mindösszesen 20 kWp teljesítményű napelemes rendszer kiépítését valósították meg.

A fejlesztésben érintett épületegység adja a cég nettó árbevételének jelentős részét, így kiemelt jelentőségű számukra a sikeres pályázat és projektzárás, melynek megvalósításával a társaság versenyképessége, piaci pozíciója erősödik és a munkahelyek megtartása is biztosított. E pályázat jól szolgálja a kormányzati stratégia mikro, kis és középvállalati szinten történő megvalósítását.

Szólj hozzá!

Címkék: napelem épületenergetikai fejlesztés Nyíregyháza energetikai fejlesztés GINOP Fémsystem Kft GINOP-4.1.4-19 Megújuló energia használatát energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása napelemes rendszer telepítése

Termelési kapacitását bővítette a Titán’94 Kft.

2022.05.30. 11:05 eurOP

titan_94_kft.pngA Széchenyi 2020 program „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című felhívásán 337,01 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Titán’94 Kft. új termelő kapacitások kialakítására.

A cég 674 millió forint összköltségvetésű komplex beruházása során bővítette eszközparkját, szoftver- és folyamatfejlesztést valósított meg, valamint új csarnokot épített Lőrinciben.

A fejlesztési projekt több elemből tevődött össze. Infrastruktúra fejlesztés keretében saját ingatlanon megvalósult egy könnyen megközelíthető, bruttó 1000 négyzetméteres alapterületű fémipari megmunkáló üzem építése. Eszközbeszerzés keretében 3 tengelyes marógép, hőkezelő kemence, lézerhegesztő, szerszám-összeszerelő terület, valamint nagy szerszámok mozgatásához szükséges daru beszerzése, valamint Ipar 4.0 megoldások bevezetése, mivel a gyáregység a modern elvárásoknak megfelelően termelésirányítási rendszerrel és a modern szerszám tervezéshez, programkészítéshez szükséges feltételek megteremtésével lehet igazán hatékony.

A 100%-ban magyar tulajdonú családi vállalkozás új gyártócsarnokának létesítésével újabb technológia vált elérhetővé a szerszámkészítés területén, mely kiegészítette, bővítette a cég tevékenységi körét, és munkahelyeket teremtett Lőrinciben, valamint lehetőséget ad a további fejlődésre is. Az 1000 négyzetméteres gyártócsarnok 30 tonnás daruval, belső úthálózattal 4,5 hektáros fejlesztési területen valósult meg. A beruházás eredményeként a lőrinci telephelyen nagy teljesítményű CNC-megmunkáló központ és hőkezelő üzem jött létre, lehetőséget biztosítva a szerszámkészítési, karbantartási munkák megvalósítására.

A Széchenyi 2020 program „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című, GINOP-1.2.1-16 számú pályázati kiírásán 337 013 172 forint európai uniós támogatást elnyert, 674 026 344 forint összköltségvetésű fejlesztés 2019. január 28-án indult és 2022. január 20-án zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: csarnok gyártócsarnok kapacitásbővítés szerszámkészítés alkatrészgyártás Lőrinci CNC megmunkáló központ GINOP Mikro kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése GINOP-1.2.1-16 Titán’94 Kft

Új klinikai, molekuláris és immunológiai markereket azonosítottak Szegeden

2021.12.18. 22:34 eurOP

brc_hu_honlap.jpgA Széchenyi 2020 program „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” című pályázata keretében az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem 996,75 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt során gyulladásos és autoimmun kórképek fenotípusos és funkcionális multiparaméteres jellemzése történt.

A projekt célja az autoimmun betegségekkel kapcsolatos ismeretek bővítése volt a legmodernebb technológiák felhasználásával. Terápia naív rheumatoid arthrytis (RA), szisztémás lupus erythematosus (SLE) és progresszív szisztémás szklerózisos (SSC) betegek vérmintáit vizsgálták, valamint a konzorcium speciális autóimmun modellt hozott létre rágcsálókban.

A kutatás során szisztémás autoimmun kórképek kialakulásának vagy előre haladásának hátterében álló mechanizmusait tanulmányozták. Az együttműködéssel, valamint a rendszerszintű kutatási profillal lehetővé vált eddig nem ismert klinikai, molekuláris és immunológiai markerek azonosítása, melyek segítséget jelentenek az autoimmun, gyulladásos kórképek diagnosztizálásában, a betegség lefolyásának-, a gyógyszeres kezelés várható hatásának megítélésében és a szövődmények előrejelzésében. A kutatók továbbá azonosítottak egy új RA plazma markert, a 3-36 PYY fehérjét, mely az RA korai diagnózisát segítheti elő.

A projekt keretében beszerzésre került egy Helios bioanalitikai tömeg citometriás rendszer, amely multiparaméteres egyedi sejtek fenotípusos és funkcionális profilozását tette lehetővé. Több immunsejt alpopulációt azonosítottak, amely az RA, SLE vagy SSC patomechanizmusában játszik szerepet.

A pályázat keretén belül 21 angol nyelvű tudományos publikáció született, 10 konferencia előadás és 14 konferencia poszter került bemutatásra a tudományos közösség számára.

A GINOP-2.3.2-15 számú pályázati kiíráson támogatást nyert, 996 754 125 forint összköltségvetésű fejlesztés 2016. december 1-én indult és 2021. november 28-án zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás konzorcium SZTE autoimmun betegségek Szeged kutatás-fejlesztés Szegedi Tudományegyetem kutatás-fejlesztés-innováció GINOP ELKH SZBK Szegedi Biológiai Kutatóközpont GINOP-2.3.2-15 Stratégiai K+F műhelyek kiválósága

Modernizál és fejleszt az All-In Invest

2021.12.06. 16:08 eurOP

szechenyi_terv_plusz.jpg
A Széchenyi Terv Plusz program „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című felhívásán 36,93 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az All-In Invest Kft.. A cég 52,76 millió forint összköltségű projektje során klárafalvai fióktelepének infrastrukturális és technológiai korszerűsítést célzó fejlesztése valósul meg.

A 2010-ben alapított All-In-Invest Kft. ipari park üzemeltetéssel, illetve zöldterület-kezeléssel foglalkozó vállalkozás, amely utóbbi tevékenységét elsősorban nagyobb vállalatoknak nyújtja. Jelen beruházási projekt is a zöldterület kezelési tevékenységhez kapcsolódik, mely évről-évre egyre nagyobb szeletet tesz ki az árbevételen belül, emiatt, illetve a vevői igények szélesebb körű kiszolgálása miatt szükségessé vált e területen korszerűsíteni és beruházni.

A projekt során megújul az iroda-raktár-műhely hármas célt szolgáló, 400 nm-es épület, és a 400 nm-es szociális épület is. Mindkét épület esetében szükség lesz szigetelésre és nyílászáró-korszerűsítésre, mert a közelmúltban lezajlott fűtés-korszerűsítés csak akkor lehet hatékony, ha e fejlesztéseket is meg tudják valósítani. Számításaik szerint a fejlesztések megvalósításával az energiaszámla a harmadára csökkenthető. Mindemellett a világítás is korszerűbbé fog válni a szociális épület egy részében, illetve a műhely-raktár épületrész szekcionált ipari kaput kap a beszerzendő eszközök biztonságos és megfelelő tárolása érdekében. A HMV előállítást a jövőben egy 6 nm-es napkollektoros rendszer telepítése fogja segíteni.

Tekintettel arra, hogy a telep nagy része füves, földes, így szükség van egy betonozott, 500 nm-es parkolóra, szervizhelyre a munkagépeknek és eszközöknek, illetve kialakításra kerül egy 300 nm-es mulcs tároló is, amelyen megfelelő körülmények között tudják tárolni a mulcsot.

Az infrastrukturális beruházáson kívül a cég gépparkját is bővíti. Ennek keretében számos modern eszközt fog beszerezni, így 1 db Lumag GF-800 árokásót, amellyel lerövidíthető az árokásás időtartama, és megtakarítható a fizikai erő használata e munkákhoz, valamint 1 db AS-Motor AS940 Sherpa 4WD XL gépet, amely rézsűs területen is könnyűvé teszi a fűnyírást. Az eszközbeszerzés része továbbá 1 db Baoli KBD 20+ targonca is, amely a begyűjtött mulcs, illetve a zöldfelületkezelő gépek adaptereinek telephelyen belüli mozgatását szolgálja majd, valamint 1 db Husqvarna Rider 320X AWD gép, amely lehetővé teszi a nagy területeken történő fűnyírást és mulcsozást. A géppark bővítése kiterjed továbbá 1 db Husqvarna Combi 112 vágóasztalra is, amely a Riderre szerelve hatékony megoldást nyújt a nagy területeken történő fűnyírásra, végül 4 db Husqvarna 525PT5S teleszkópos magassági ágvágóra, amely a fák kezelését segíti a cég ügyfeleinek zöldterületein.

A vállalkozás a fentieken túl bevezeti a Plutius ERP üzleti felhőszolgáltatás 8 területre kiterjedő rendszerét, illetve 2 fő számára angol nyelvi képzést is tartanak.

A Széchenyi Terv Plusz program GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 számú pályázati kiírásán 36 929 718 forint támogatást elnyert, 52 756 741 forint összköltségvetésű fejlesztés 2021. augusztus 1-én indult és várhatóan 2022. december 31-én zárul.

Szólj hozzá!

Élvonalbeli kutatások Szegeden a sejtek fehérjeháztartásáról

2021.11.16. 12:06 eurOP

szegedi_biologiai_kutatokozpont.jpg
A Széchenyi 2020 program keretében az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma 897 millió forint európai uniós támogatást nyert el. A projekt során a sejtek fehérjeháztartását szabályozó folyamatok vizsgálata történt újszerű genetikai és proteomikai módszerekkel.

A fehérjeháztartás fenntartása az élet egyik alapfeltétele. A sejtek a fehérjéik életidejét, térbeli elhelyezkedését és működését jórészt utólagos fehérjemódosításokkal, az ún. poszttranszlációs módosításokkal szabályozzák.

A kutatási projekt célkitűzése új ismeretek szerzése volt a fehérjeháztartás szabályozásában szerepet játszó poszttranszlációs módosítások szerepéről, illetve olyan kapcsolódó folyamatokról, mint differenciálódás, spermiumképzés, az autofágia, a kromoszómaszerkezet kialakítása, vagy betegségeket okozó fehérje aggregátumok képződése és lebontása.

A kísérleteket a legkorszerűbb genommérnöki és fehérjeanalitikai módszerek kombinálásával, új módszerek fejlesztésével Drosophila modellen végezték. Kutatási céljaikat egymással összefüggő és kölcsönösen egymásra épülő kutatási témák és a kutatást segítő háttér laboratóriumok összehangolt működésével érték el.

A projektet az ELKH, korábban MTA kutatóhálózat egyik legnagyobb élettudományi intézménye a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és Közép-Európa egyik legrangosabb egyetemeként számon tartott Szegedi Tudományegyetem Drosophilakutató műhelyeinek konzorciuma valósította meg.

A pályázat végrehajtása során elért tudományos eredményeket ötvenegy Q1-es besorolású folyóiratban megjelent tudományos közleményben foglalták össze. A kutatómunkába számos fiatal kutatót vontak be, közülük 14-en pályázati munkájuk eredményei alapján PhD fokozatot szereztek.

A Széchenyi 2020 „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” című, GINOP-2.3.2-15 számú pályázati kiírásán támogatást nyert, 897 000 323 forint összköltségvetésű fejlesztés 2017. február 1-én indult és 2021. október 29-én zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás genetika sejt sejtek konzorcium proteomika SZTE Szeged kutatás-fejlesztés Szegedi Tudományegyetem SZBK Szegedi Biológiai Kutatóközpont fehérjeháztartás poszttranszlációs módosítások Szegedi Tudományegyetem Drosophilakutató műhelyei

Új mikrofluidikai és mikroszkopikus eljárásokat fejlesztettek magyar kutatók

2021.11.15. 11:40 eurOP

szbk.jpgA Széchenyi 2020 program „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” pályázata keretében az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) és a Debreceni Egyetem (DE) kutatóiból álló konzorcium 2017 óta vizsgálta azt, hogy a sejtek genotípusa és környezete hogyan határozza meg azok megfigyelhető tulajdonságait. A „Rendszerszintű mikrofluidikai analízis az iChamber platformmal” című projekt 980,18 millió forint európai uniós támogatással valósult meg.

Az elmúlt években hatalmas fejlődés ment végbe a mikroszkópia és a biológiai vizsgálati módszerek miniatürizálása terén. Ezen új technológiák lehetővé teszik az egyedi sejtek követését és környezetük manipulálását a laboratóriumban, így végső soron segítenek megérteni azt, hogy a környezet és az örökítőanyag hogyan alakítja a sejtek viselkedését.

A kutatók újfajta módon ötvözték az egyedi sejt vizsgálatára alkalmazott technológiákat, aminek eredményeként új mikrofluidikai és mikroszkopikus eljárásokat fejlesztettek ki. Ezeket olyan élvonalbeli tudományos területeken alkalmazták, mint a gyógyszermolekulák gyors jellemzése, a daganatok vizsgálata, az immunválaszban részt vevő sejtek kölcsönhatása, a fotoszintézis és sejtosztódás kapcsolatának megértése algákban, a korallalkotó algasejtek jellemzése és a káros mutációk evolúciós szerepének megértése egysejtű sörélesztőben.

A projekt áttörő eredményeiről több mint 40 tudományos közlemény született, közülük több a legrangosabb folyóiratokban (például Nature Communications, PNAS, Plant Physiology, Molecular Biology and Evolution) jelent meg.

A GINOP-2.3.2-15 számú pályázati kiíráson támogatást nyert, 980 184 000 forint összköltségvetésű fejlesztés 2017. március 1-jén indult és 2021. november 30-án zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: sejt laboratórium mikroszkópia sejtek konzorcium kutatócsoport Szeged Debreceni Egyetem miniatürizálás GINOP SZBK Szegedi Biológiai Kutatóközpont biológiai vizsgálati módszerek miniatürizálása GINOP-2.3.2-15 iChamber iChamber platform mikrofluidika sejtek genotípusa Stratégiai K+F műhelyek kiválósága

Két új, gyógyító eljárást vezet be a Korányi

2021.07.09. 15:18 eurOP

esza.jpgA Széchenyi 2020 program „Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” című felhívása keretében 296,91 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatást nyert el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI). A projekt során németországi tanulmányutak és eszközbeszerzések mellett a nemzetközi együttműködés tapasztalatai alapján 2 új, fejlett gyógyító eljárás (ECMO, MWA) bevezetése történik az intézetben.

A Regensburgi partnerintézmény gyakorlati tapasztalataira épít a projekt keretében az OKPI-ban bevezetni tervezett 2 új, fejlett gyógyító eljárás: az extrakorporális membránoxigenizáció (ECMO), és a mikrohullámú tumorabláció (MWA).

A németországi partnernél a légzési elégteleneségben szenvedők intenzív osztályos ECMO kezelése, a betegek ECMO transzportja világszínvonalon zajlik. Az intézmény a mikrohullámú tumorablációval kapcsolatban több éves szakmai és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a tüdődaganatok, valamint a máj- mellékvese- csont- és egyéb lágyrész-daganatok kezelésében.

A projekt keretében a projekt célcsoportját képező OKPI munkatársai 11 alkalommal terveznek kiutazni a német partnerintézménybe. A tanulmányutak célja az intézetben fejleszteni kívánt egészségügyi szolgáltatáshoz kapcsolódó 2 új, fejlett gyógyító eljárás szakmai, infrastrukturális eszközparkjának megismerése, a terápiás lehetőségek gyakorlati megismerése, az ellátás során alkalmazott újszerű jó gyakorlatok, módszerek azonosítása, megismerése és adaptációja a hazai ellátási viszonyokra. A hazai bevezetéshez elengedhetetlen az ellátásszervezéshez kapcsolódó kérdéskörök számbavétele, a hazai bevezetést elősegítő szakmai javaslatok megismerése.

Az EFOP-5.2.6-20 számú pályázati kiíráson 100%-os támogatást elnyert, 296 914 209 forint összköltségvetésű fejlesztés 2021. március 21-én indult és várhatóan 2022. december 31-én zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: terápia innováció tanulmányút eszközbeszerzés Budapest Németország nemzetközi együttműködés Korányi Regensburg Széchenyi 2020 EFOP Széchenyi 2020 fejlesztések Országos Korányi Pulmonológiai Intézet ECMO EFOP-5.2.6-20 extrakorporális membránoxigenizáció gyógyító eljárás mikrohullámú tumorabláció MWA OKPI Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései tanulmányutak

Termék és piacbővítésre nyert támogatást a WeLoveShirts Kft.

2021.06.29. 10:11 eurOP

pamutlabor.jpgA Széchenyi 2020 program „Divat és dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című felhívásán 150 millió forint feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatást nyert el a WeLoveShirts Kft. termék és piacbővítésre.

A WeLoveShirts Kft. 2014 márciusában jött létre azzal a céllal, hogy a kecskeméti egyedi pólógyártást magasabb színvonalra emelje. 2014-ben a kecskeméti piacon 4-5 szereplő foglalkozott egyedi pólógyártással, gyenge technológiával és minőséggel. Ebben üzleti lehetőséget láttak, így a vállalkozás minőségi és hordható termékek gyártásával sikeresen tudott növekedni.

Jelen projekt célja a termékportfólió bővítése és a piaci részvétel növekedése mind a jelenlegi piacon, mind az új termékekkel megnyíló piacokon.

A 150 millió forint európai uniós támogatás segítségével a projekt számos új termékkategória létrehozását támogatja, ezen kívül a jelenlegi termelési kapacitás 30%-kal nő a fejlesztéssel.

A beruházásnak köszönhetően a vállalat 15 darab munkahelyet tud megőrizni, és további 3 darab új munkahelyet teremt.

A Széchenyi 2020 program „Divat és dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatás” című, GINOP-1.2.14-20 számú pályázati kiírásán 150 000 000 forint európai uniós támogatást elnyert fejlesztés 2020. július 10-én indult és a projekt tervezett zárása 2022. január 9-e.

Szólj hozzá!

Címkék: dizájn divat fejlesztés Kecskemét GINOP Széchenyi 2020 GINOP-1.2.14-20 Divat és dizájnipar Divat és dizájnipari mikro- kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása egyedi pólógyártás PamutLabor pólógyártás WeLoveShirts Kft

Hazai beszállítókkal együtt fejlesztett a Samsonite

2021.04.17. 17:47 eurOP

samsonite.pngA Széchenyi 2020 program „Beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása” című felhívása keretében 445,87 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatást nyert el a SAMSONITE-HUNGÁRIA Bőrönd Kft. által vezetett konzorcium. A 919,97 millió forint összköltségű projekt során keményfedeles bőrönd, fröccsöntött bőrönd alkatrészgyártó kapacitások bővítése, beszállítói készségek és versenyképesség fejlesztése történt új, hazai kkv-beszállítók integrációba vonásával.

Jelen fejlesztési projektet a magyarországi Samsonite dinamikus piaci növekedéséből levezethető termelésének bővülése alapozta meg. A meredeken felfutó termelés egyre fokozódó igényt támasztott stabil és versenyképes helyi beszállítói háttér kiépítésére, ami egybevág a Samsonite csoport stratégiai célkitűzésével is, miszerint az árban ugyan versenyképes, de kevésbé rugalmas távol keleti beszállítók kiváltása kívánatos a gyártó bázisokhoz közelebb fekvő, rugalmas reagálásra képes, helyi beszállítókra. A magyarországi kkv beszállítók ennek a folyamatnak fontos haszonélvezői lehetnek, amennyiben felkészültnek bizonyulnak két tekintetben. A beszállítók egyrészt olyan termelési kapacitással, korszerű, a Samsonite termeléséhez illeszkedő technológiával, másrészt szervezeti és működési keretrendszerrel rendelkezzenek, melyekkel a Samsonite versenyképes és innovatív beszállítóivá válhatnak. A projekt ezen két célkitűzés mentén megvalósuló fejlesztésekre irányult.

A Samsonite új, innovatív technológia bevezetését jelentő termékpaletta bővítő beruházása mellett mind a négy beszállító jelentősen növelte fröccsöntő kapacitásait modern eszközök beszerzésével, két beszállító pedig jelentős épület beruházást is megvalósított. A beruházásokhoz kapcsolódó informatikai, szoftver és hardver fejlesztések pedig minden konzorciumi tag fejlesztésének részét képezték. Ezzel hasonló jelentőségű terület a beszállító kkv-k fejlesztése, melynek érdekében a Samsonite ingyenes tanácsadással és szervezetfejlesztéssel segítette beszállítóit, valamint tanácsadó, képző, szervezetfejlesztő szervezeteket ajánlott számukra, illetve segített meghatározni a fejlesztések irányait, monitorozni a fejlesztést.

A projekt konzorciumvezetője a SAMSONITE-HUNGÁRIA Kft., konzorciumi tagok a Kresz & Fiedler Kft., a Termoplast Kkt., a Plasticor Kft., és a Sárrét-Plast Zrt. voltak. A GINOP-1.3.3-16 számú pályázati kiíráson 445 867 312 forintos támogatást elnyert, 919 974 009 forint összköltségvetésű fejlesztés 2016. december 19-én indult és 2021. március 16-án zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: kkv beszállító bőrönd konzorcium kapacitásbővítés bőröndgyár gyártókapacitás Szekszárd Samsonite Széchenyi 2020 GINOP Beszállító mikro- kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása bőrönd alkatrészgyártó kapacitás fröccsöntött bőrönd GINOP-1.3.3-16 keményfedeles bőrönd Kresz & Fiedler Kft Plasticor Kft SAMSONITE-HUNGÁRIA Kft. Sárrét-Plast Zrt Termoplast Kkt

Napelemek kerültek a MONTANA PANEL Kft. épületeire

2021.03.27. 11:53 eurOP

szechenyi_2020_1.jpgA Széchenyi 2020 program „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” című felhívásán 16,56 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Montana Panel Kft. A 30,11 millió forint összköltségvetésű beruházás során háztartási méretű kiserőműves PV rendszerek telepítése valósult meg a vállalkozás seregélyesi épületein.

A fejlesztés célja a működési költségek csökkentése volt helyben megtermelhető megújuló energiával, melynek következtében a vállalkozás piaci pozíciója tovább erősödik a versenytársakkal szemben. A villamosenergia felhasználásának csökkentése érdekében két darab 50kVA csatlakozási teljesítményű napelemes rendszer telepítése és üzembe helyezése történt meg a vállalkozás telephelyén lévő csarnoképületek tetőfelületén.

A két épület fizikailag a 8111 Seregélyes Jánosmajor Ipari Zóna 025/56 helyrajzi számon található. A 19-es épületen a PV rendszer 187 darab EXE SOLAR AEXM típusú 340 W névleges teljesítményű monokristályos napelem modulból áll, ami összesen 8 sztringen csatlakozik a FRONIUS cég által gyártott 1 db Symo 20.0-3-M és 2 db Symo 15.0-3-M hálózatba tápláló inverterekhez. A 20-as számú épület tetőszerkezetére 165 db EXE SOLAR AEXM típusú 340 W névleges teljesítményű monokristályos napelem modul került telepítésre. A modulok által előállított egyenfeszültséget 1 db FRONIUS ECO 25.0-3-S és 2 db FRONIUS Symo 12.5-3-M inverter alakítja át váltakozó feszültséggé. Ezek a berendezések olyan integrált hálózati csatlakozásra alkalmas eszközzel vannak ellátva, ami alkalmassá teszi őket az üzemelésből fakadó monitoring adatok feldolgozására és azokat egy webes felületen keresztül történő megjelenítésére is.

A beruházás eredményeképpen a vállalkozás primer energiafelhasználás csökkenése 710,09 GJ/év. Az alkalmazott technológiával a környezetbe távozó károsanyag kibocsátás 99,04 tonnával csökken évente, így segítve a Magyarország által is vállalt klímacélok mihamarabbi elérését. A kivitelezést a SPRING SOLAR Kft. végezte.

A Széchenyi 2020 program „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” című, GINOP-4.1.4-19 számú pályázati kiírásán 16 559 400 forint európai uniós támogatást elnyert, 30 108 000 forint összköltségvetésű fejlesztés 2021. március 24-én zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: napelem csarnok megújuló energia napelemes rendszer GINOP napelemes kiserőmű GINOP-4.1.4-19 Megújuló energia használatát energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása MONTANA PANEL Kft

Újabb technológiai-fejlesztési beruházás a JAVIPA Kft-nél

2021.02.10. 11:43 eurOP

javipa_nyomda.jpg
A JAVIPA Nyomdaipari Kft. a Széchenyi 2020 program „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című pályázata keretében 58,05 millió forint feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatást nyert el. A 82,9 millió forint összköltségű projekt során a békéscsabai cég eszközparkját bővítette.

A megnövekedett megrendelések kielégítése érdekében a JAVIPA Kft. újabb kapacitásbővítő technológiai beszerzéseket valósított meg.

A vállalkozás az eddigi hajtogatógépeivel egységenként maximum 4 hajtást tudott elvégezni, az új 8 táskás HERZOG + HEYMANN M7.32 hajtogatógéppel viszont már 8 hajtást is meg tud valósítani, mellyel megrendelői igényeket rugalmasan ki tudja elégíteni.

A POLAR RA-4 rázóasztal a nyomtatás előtt az ívek fellazítását, előkészítését teszi lehetővé, a POLAR N 115 Plus egyenes-vágógép segítségével pedig a kinyomtatott betegtájékoztatók, használati utasítások pontos vágását tudják elvégezni. Az alagúttal, behordószalaggal rendelkező Minipack Praktika X2 automata zsugorfóliázó segítségével a megrendelő kérése szerint kötegekben, alacsony hőmérsékleten zsugorodó fóliával tudnak ezután csomagolni.

A JAVIPA Kft a beruházásnak köszönhetően több vevői igényt tud kielégíteni és új exportpiacok nyílnak meg a cég előtt.

A GINOP-1.2.8-20 számú pályázati kiíráson 58 048 381 forint uniós támogatást elnyert, 82 926 259 forint összköltségvetésű fejlesztés 2020. július 1-jén indult és 2020. december 11-én zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: nyomdaipar eszközbeszerzés kapacitásbővítés Békéscsaba nyomdaipari gépek nyomdaipari fejlesztés JAVIPA Kft GINOP A mikro- kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása GINOP-1.2.8-20 nyomdaipari beruházás

GMO mentes takarmány szójabab termesztési technológiáját fejlesztették

2020.10.01. 13:27 eurOP

galldorf_zrt.jpgA Széchenyi 2020 program „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázata keretében 209,22 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a GALLDORF Takarmánygyártó és Kereskedelmi Zrt. által vezetett konzorcium. A 341,37 millió forint összköltségű projekt során a GMO mentes, minőségi takarmány szójabab termesztési technológiáját és feldolgozási lehetőségeit vizsgálták a sertéstakarmányozásban.

Mérlegelve a jelenlegi magyarországi időjárási szélsőségeket, az ennek egyre jobban kitett termőhelyeket, a konzorcium célja egy olyan szója szortiment vizsgálata volt, mely alkalmas a közép-magyarországi klímán való termesztésre, és minőségi takarmány szója alapanyagot biztosít minden körülmény között, magas (33% fölötti) fehérjetartalommal. A hazai gazdálkodók lehetőségeikhez mérten csak olyan technológiai eljárásokat alkalmaztak, amelyek a legtöbb egyéni gazdálkodónál is megtalálhatók annak érdekében, hogy az előállítási költségek optimálisak maradjanak, míg a minőség és terméshozam emelkedjen a hazai takarmányipar igényeinek megfelelően.

Az így kapott alapanyagokat nem csak a megszokott három paraméterre (nedvesség-, fehérje- és olajtartalomra) vizsgálták, hanem takarmány analizátor (NIRSTM DS2500) segítségével teljes vizsgálatot folytattak, hogy lássák, a szójababok különböző beltartalmi mutatóira miként hat a hazai tápanyag-utánpótlás és termesztés technológia. A jelenlegi eredmények alapján, akkor érhető el kimagasló termésátlag, ha biztosított a megfelelő nitrogén-hatóanyag mind a szántóföld, mind a szójabab számára. Ez jelen esetben 54 kg/ha nitrogén-hatóanyagot jelentett, amivel elérték az igen korai/ korai szójafajtánál a 2,6-3,3 t/ha hozamot. A sortávolság 24 cm volt, öntözést, állománykezelést (lombtrágyázást és mechanikai sorközművelést) nem végeztek a növényállományban. A kiemelkedő hozamhoz jó fehérje (34-36%)-, olajtartalom (20%), Nyerszsír: 72-83 g/100g, Nyersrost: 13-45 g/100g, NDF- érték: 10,7-12 g/100g és ADF- érték: 9,25-9,61 g/100g párosult, ami a sertés takarmányozáshoz kiválóan megfelelt.

A projekt következő eleme a sertés etetési kísérlet volt, mely alapján a legjobb (legmagasabb) fehérje tartalommal bíró szójafajtát vitték tovább, hisz a hazai takarmányipar igényeinek egyik hangsúlyos eleme a szója fehérje tartalma. Első periódusban megvizsgálták a full-fat szójabab táplálóanyag emészthetőségét három különböző hőkezelés mellett, amit gabona alapú takarmányokhoz viszonyítottak. A modellkísérletek eredményei rávilágítottak arra, mely hőkezelés (full-fat) ajánlott a különböző sertésállományok számára (bélsárból mért fehérje tartalom összehasonlításával), valamint a véghízlalásnál etetett full-fat szója hatása kiértékelhetővé vált SEUROP minősítéssel. Az eredmények alapján kezdődött meg a prototípus takarmány receptúrájának összehasonlító elemzése, az új receptek kidolgozása. A receptúra megalkotásánál nem csak az állatállományok korát (malac, süldő, hízó), hanem annak ár-érték arányát is úgy határozták meg, hogy az a mindenkori piaci igényekhez igazodjon. A nyomonkövetést az új takarmányoptimalizáló receptszámító szoftver és az ún. „okos raktár” teszi még könnyebbé, amely megakadályozza az alapanyagok keveredését, a takarmányok túlgyártását és folyamatosan ellenőrizhetővé válik a rendelkezésre álló készlet, félkész és befejezett áru, valamint az ügyfeleink rendelése és annak állapota. A projekt eredményeként a GALLDORF Zrt. partnereinek és vevőinek kiszolgálása még hatékonyabbá és gyorsabbá vált.

A VEKOP-2.1.1-15 számú pályázati kiíráson 209 223 935 forint uniós támogatást elnyert, 341 372 697 forint összköltségvetésű fejlesztés 2017. október 1-én indult és 2020. szeptember 28-án zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás innováció szójabab takarmány kutatás-fejlesztés kutatás-fejlesztés-innováció Hernád GMO-mentes VEKOP Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása GALLDORF Zrt GMO-mentes takarmány PILLAR EURÓPA NKft VEKOP-2.1.1-15

Légijárművek fedélzeti védelmi rendszerét fejlesztették

2020.07.14. 14:35 eurOP

specimpex_erfa.jpgA Széchenyi 2020 program „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című konstrukciója keretében 298,75 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Specimpex Kft. A vállalkozás 543,18 millió forint összköltségű projektje során helikopterek és repülőgépek komplex védelmi rendszerének kifejlesztése történt.

A „Repüléstechnikai eszközök komplex védelmi rendszerének fejlesztése a Specimpex Kft-nél” című projekt keretében a Specimpex Kft. szakembereinek kutatási és fejlesztési munkái során egy „Mirázs” rendszer (prototípus) került kifejlesztésre, amely az utas- és teherszállító légijárművek védelmét szolgálja a hordozható légvédelmi rakétarendszerekkel szemben.

A „Mirázs” rendszer automatikus üzemmódban működik, és lehetővé teszi a légvédelmi-rakéta indításának észlelését, a személyzet értesítését a támadásról és automatikus jelzést ad az infracsapda kidobó rendszer működtetésére.

A támadó rakéta észlelése annak rakéta-hajtómű fáklyája kisugárzása alapján történik. A rendszer érzékelői az elektromágneses sugárzás két – ultraibolya és infravörös – tartományában működnek. A két csatornán egyidejűleg érkező információk, valamint a modern adatfeldolgozási módszerek használata lehetővé teszik a fenyegetés észlelésének nagyfokú valószínűségét.

A projekt során a „Mirázs” rendszer két prototípusa készült el, és ezek vizsgálatára került sor.

A prototípusok lefolytatott kutatási és teszt eredményei alapján meghatározásra kerültek a rendszer továbbfejlesztésének irányai olyan paraméterek elérése érdekében, amelyek biztosítják annak versenyképességét a légijárműveket a rakéta fenyegetettségtől védő eszközök piacán.

A Széchenyi 2020 program keretében megjelent GINOP-2.1.2-8-1-4-16 számú pályázati kiíráson 298,75 millió forint vissza nem térítendő és 149,92 millió forint visszatérítendő támogatást elnyert fejlesztés 2018. május 1-jén indult és 2020. június 30-án zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás innováció helikopter repülőgép légijármű Szolnok kutatás-fejlesztés K+F kutatás-fejlesztés-innováció GINOP K+F+I fedélzeti védelmi rendszer GINOP-2.1.2-8-1-4-16 SPECIMPEX Kft Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében

Poszt operatív őrző és telemedicinális otthoni állapot megfigyelő rendszert fejlesztenek

2020.07.09. 18:53 eurOP

en-co_software.pngA Széchenyi 2020 program „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című konstrukciója keretében 444,74 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az EN-CO Software Kft. és három konzorciumi partnere, a Debreceni Egyetem, az MSB-Met Kft. és az Adware Research Kft.

A konzorcium 648,19 millió forint összköltségű projektje során új orvosi kutatási eredményeket integráló, összetett szolgáltatást nyújtó komplex rendszer kutatása és fejlesztése valósul meg.

A projekt célja egy komplex poszt operatív őrző mérőrendszer kifejlesztése, telemedicinális opcióval a műtét utáni otthoni fizikális állapot megfigyelés lehetőségével. A diagnosztikai cél eléréséhez kialakítandó mérési felület lényeges innovációs újdonsága, hogy a hagyományos kardiális őrzés kibővülne a gasztrointesztinális régió figyelésével. Az új fiziológiás paraméter beiktatása az őrzésbe egy megoldatlan, de a beteg állapotát jelentősen befolyásoló kóros jelenséget – a paralitikus ileusz – kvantitatív észlelését tenné lehetővé.

A projekt által létrejövő termék újabb terápiás lehetőséget nyújt az egészségipar számára. Cél továbbá a post operatív betegek részére egy telemedicinális betegmegfigyelő rendszer fejlesztése, ezzel elősegítve a betegek otthonukban történő megfigyelését.

A GINOP-2.2.1-18 kódszámú pályázati kiíráson 444 739 583 forint vissza nem térítendő támogatást elnyert, 648 188 366 forint összköltségvetésű fejlesztés saját erőből már 2020. február 1-én elindult és várhatóan 2022. december 31-én zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: konzorcium egészségipar Debrecen Debreceni Egyetem GINOP EN-CO Software Kft Adware Research Kft betegmegfigyelő rendszer GINOP-2.2.1-18 K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések MSB-Met Kft poszt operatív őrző mérőrendszer telemedicinális betegmegfigyelő rendszer

Borászati üzemét fejlesztette a WEINHAUS

2020.03.31. 00:53 eurOP

weinhaus.jpg
A Széchenyi 2020 program „Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása kombinált hiteltermékkel” című konstrukciója keretében 271,04 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a WEINHAUS Kft. A vállalkozás 705,94 millió forint összköltségű projektje során bócsai üzemének infrastrukturális és energetikai fejlesztése történt meg eszközbeszerzés mellett.

A projekt során megvalósult fejlesztések a teljes borászati technológiát érintették, és beépültek a meglévő elemek közé, úgy, hogy korszerűsítik azokat, és növelik az üzem feldolgozó kapacitását. A fejlesztési projekt eredményeképpen létrejött kapacitásbővülés lehetővé teszi az előregyártást, további megrendelések teljesítését és a gördülékenyebb kiszolgálást. A fejlesztések három részre bonthatóak: infrastrukturális bővítésre, energetikai fejlesztésre és eszközbeszerzésre.

Az infrastrukturális bővítés keretében egy bortároló csarnok és egy bortároló raktárcsarnok épült. A hőszigetelt, 700 m2-es bortároló csarnok alkalmas arra, hogy áthidalja az évszakok közötti hőmérséklet különbséget, benne 20 db 1000 hl-es és 16 db 1500 hl-es tartályt helyeztek el. Az 1000 m2-es hőszigetelt raktárcsarnokban a palackozott termékek tárolása és komissiózása történik.

Az energetikai fejlesztés során napelem rendszer kiépítésére került sor. A 180,4 kWp teljesítményű napelem-telepet az eddig is meglévő épületek tetején helyezték el, melyek invertereken keresztül kapcsolódnak a villamos hálózatra. A rendszer teljesen automatikus szabályozású, és alkalmazkodik az üzem pillanatnyi fogyasztásához.

A projekt során megvalósult eszközbeszerzések keretében a borászati vállalkozás többek között 5 db szőlőszállító konténert, és kiszolgáló tartályokat is üzembe helyezett.

A GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú pályázati kiíráson 271,04 millió forint vissza nem térítendő és 278,57 millió forint visszatérítendő támogatást elnyert, 705,94 millió forint összköltségvetésű fejlesztés 2018. március 1-jén indult és 2020. március 1-jén sikeresen lezárult.

Szólj hozzá!

Címkék: borászat csarnok élelmiszeripar eszközbeszerzés kapacitásbővítés raktárcsarnok Bócsa energetikai fejlesztés GINOP Széchenyi 2020 Széchenyi 2020 fejlesztések borászati üzem bortároló csarnok infrastrukturális fejlesztés WEINHAUS Kft

Lebomló hulladékzsákba RFID chip beültetőt fejlesztettek

2020.03.26. 13:14 eurOP

rf-it_hungary_kft_logo.jpgA Széchenyi 2020 program „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című konstrukciója keretében 56,96 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az RF-IT Hungary Kft. A 100%-ban magyar emberek találmánya és fejlesztők munkájának eredménye olyan hulladékipari RFID technológiai újítás, amellyel visszaszorítható az illegális hulladékürítések száma.

A hulladékos szektorban az RFID rendszer elterjedése miatt a kukazsák bedobása a harácsoló térbe „fekete ürítésnek”, azaz illegálisnak minősül, mivel a zsákban nincsen chip, viszont a személyzetnek kötelessége elvinni azt. Az RF-IT Hungary Kft. felismerte, hogy a zsákokat mindenképpen chippel kell ellátni, hogy teljesen zárt legyen a rendszer, hogy ne csak a hulladékgyűjtő edények legyenek RFID címkével ellátva, hanem a zsákok is, így leszűkítésre kerül az illegális ürítések száma. Eddig manuálisan helyezték bele a kukazsákokba az UHF RFID címkét és inicializálták, viszont a kézi módszerrel a gyártási idő és a költségek is magasak voltak.

A projekt célja egy olyan chipet beültető gyártóeszköz létrehozása volt, amely az RF-IT Hungary Kft. által sok éve fejlesztett és gyártott UHF RFID technológián alapuló azonosító rendszernek megkerülhetetlen része. A beültető gép egy mechanikai acélvázon nyugszik, fékezhető kerekekkel, amelynek legalább 150 kg terhet kell elbírni. A gép kettő különálló, de vezérléstechnikai szempontból összekapcsolt elektromechanikus csévélő berendezést tartalmaz, illetve egy pneumatikus működési elvű egykaros beültető egységet. A gép elején tömlősítve található a zsák és rollniban  a beültetésre váró UHF RFID címke. Amint a gép működésbe lép, a lecsévélő egység a megfelelő feszességgel adagolja a fóliát a konfekcionáló gépbe, a címkéző egység ráhelyezi a címkét, majd a zsebkészítő egység zsebet hajt a zsák aljára, plusz védelem miatt majd ez hegesztésre kerül és továbbítódik az RFID íróegység felé.

A létrejött termék azon közszolgáltatók számára lesz elengedhetetlen, ahol UHF RFID rendszer került telepítésre, hogy csakis chipes kukazsák kerüljön a lakossághoz, és ebbe kerüljön elhelyezésre a megtermelt többletszemét. Ezzel a termékkel és a telepített UHF RFID rendszerrel a közszolgáltató egy ellenőrizhető bevételi forráshoz jut, hiszen a lakosság számára csak chippel ellátott kukazsákot értékesít, amely tartalmazza a szolgáltatás díját, majd az adatbázisba rögzíti, hogy melyik háztartásnak hány db került értékesítésre. A többletszemét nem kerül elszállításra „ingyen”, hiszen az UHF RFID rendszer minden olyan tárgyat, amin nem érzékel chipet, és a bedobó szerkezetbe kerül „fekete” ürítésnek regisztrálja, és a közszolgáltató pontosan tudja, hogy hol és mikor történt az esemény, valamint igazolni tudja a lakos számára, hogy mikor milyen plusz szemetet szállíttatott el otthonából feltehetően „ingyen”.

A GINOP-2.1.7-15 számú pályázati kiíráson 56 965 548 forint értékű támogatást elnyert, 86 889 080 forint összköltségvetésű projekt 2018. február 1-én indult és tervezetten 2020. április 15-én zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: címke szemét hulladék kukászsák technológiai újítás RFID Püspökladány GINOP Széchenyi 2020 fekete ürítés GINOP-2.1.7-15 harácsoló tér okos kukászsák Prototípus termék- technológia- és szolgáltatásfejlesztés RF-IT Hungary Kft RFID iparág UHF RFID chip beültető gép

süti beállítások módosítása