HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Felújítja főépületét a Kardiológiai Intézet

2013.12.21. 20:44 eurOP

logo_2.jpgA projekthez az Intézet közel 570 millió forint uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében.

Az Intézet feladata mind a gyermek, mind a felnőtt lakosság esetében a szív- és érrendszeri betegségek teljes spektrumának komplex kardiovaszkuláris kivizsgálása és terápiája. A GOKI számos, országosan egyedülálló feladatot is végez, hitvallása, hogy a magyar kardiológia motorja legyen, és szakmai irányt mutasson a magyarországi fejlődés számára. E célok megvalósításához nemcsak egyre modernebb orvosi műszerparkra, hanem a kornak megfelelő épített környezetre is szükség van.

A Budapest IX. kerület Haller utca 29. szám alatt található, 1977-ben átadott főépület az intézet legrégebbi része. A 36 éves épületnek meg kell felelnie a mai energetikai követelményeknek építészeti, épületgépészeti, épületvillamossági szempontból és az egészségügyi intézményekre vonatkozó szigorú előírásoknak is.

Az épületet a jelenlegi rossz energiahatékonysága, nem megfelelő szigetelése miatt csak jelentős hőveszteséggel lehet felfűteni, a nyári melegben a műtők és intenzív osztályok számára szükséges hűtött levegőt pedig csak többlet energiafelhasználással lehet megfelelően biztosítani. A nagymértékű többlet energiafelhasználás az Intézet számára számottevő többletköltséget jelent.

A projekt keretében megvalósul az épület és a lapostető hőszigetelése, a külső nyílászáróinak cseréje, a meglévő szellőző rendszer korszerűsítése, a központi hővisszanyerős légtechnikai rendszer kiépítése. A kivitelezési munkák során korszerűsítik továbbá az épület világítását, belső terű teakonyháinak szellőző rendszerét, termosztatikus radiátor szelepeket építenek be, valamint a villámvédelem és a függőfolyosó is átalakításra kerül.

A fejlesztés eredményeként a szigetelés, a nyílászárók és a berendezések korszerűsítésével az épület hővesztesége, ezzel a fűtéshez szükséges felhasznált földgáz mennyisége csökken, ezáltal a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége is. Mindezeknek köszönhetően az épület szabályozható fűtésével az Intézet csökkenteni tudja majd fenntartási költségeit.

Az Új Széchenyi Terv KEOP 5.3.0/A/09 „Épületenergetikai fejlesztések” című pályázati kiírásán 100 %-os támogatást elnyert, 569 643 852 forint összköltségvetésű projekt 2013. december 5-én indult és várhatóan 2014. október 1-én zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: kardiológia épületenergetika KEOP GOKI Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr465703881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása