HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Új klinikai, molekuláris és immunológiai markereket azonosítottak Szegeden

2021.12.18. 22:34 eurOP

brc_hu_honlap.jpgA Széchenyi 2020 program „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” című pályázata keretében az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem 996,75 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt során gyulladásos és autoimmun kórképek fenotípusos és funkcionális multiparaméteres jellemzése történt.

A projekt célja az autoimmun betegségekkel kapcsolatos ismeretek bővítése volt a legmodernebb technológiák felhasználásával. Terápia naív rheumatoid arthrytis (RA), szisztémás lupus erythematosus (SLE) és progresszív szisztémás szklerózisos (SSC) betegek vérmintáit vizsgálták, valamint a konzorcium speciális autóimmun modellt hozott létre rágcsálókban.

A kutatás során szisztémás autoimmun kórképek kialakulásának vagy előre haladásának hátterében álló mechanizmusait tanulmányozták. Az együttműködéssel, valamint a rendszerszintű kutatási profillal lehetővé vált eddig nem ismert klinikai, molekuláris és immunológiai markerek azonosítása, melyek segítséget jelentenek az autoimmun, gyulladásos kórképek diagnosztizálásában, a betegség lefolyásának-, a gyógyszeres kezelés várható hatásának megítélésében és a szövődmények előrejelzésében. A kutatók továbbá azonosítottak egy új RA plazma markert, a 3-36 PYY fehérjét, mely az RA korai diagnózisát segítheti elő.

A projekt keretében beszerzésre került egy Helios bioanalitikai tömeg citometriás rendszer, amely multiparaméteres egyedi sejtek fenotípusos és funkcionális profilozását tette lehetővé. Több immunsejt alpopulációt azonosítottak, amely az RA, SLE vagy SSC patomechanizmusában játszik szerepet.

A pályázat keretén belül 21 angol nyelvű tudományos publikáció született, 10 konferencia előadás és 14 konferencia poszter került bemutatásra a tudományos közösség számára.

A GINOP-2.3.2-15 számú pályázati kiíráson támogatást nyert, 996 754 125 forint összköltségvetésű fejlesztés 2016. december 1-én indult és 2021. november 28-án zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás konzorcium SZTE autoimmun betegségek Szeged kutatás-fejlesztés Szegedi Tudományegyetem kutatás-fejlesztés-innováció GINOP ELKH SZBK Szegedi Biológiai Kutatóközpont GINOP-2.3.2-15 Stratégiai K+F műhelyek kiválósága

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr9616787588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása