HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Új mikrofluidikai és mikroszkopikus eljárásokat fejlesztettek magyar kutatók

2021.11.15. 11:40 eurOP

szbk.jpgA Széchenyi 2020 program „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” pályázata keretében az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) és a Debreceni Egyetem (DE) kutatóiból álló konzorcium 2017 óta vizsgálta azt, hogy a sejtek genotípusa és környezete hogyan határozza meg azok megfigyelhető tulajdonságait. A „Rendszerszintű mikrofluidikai analízis az iChamber platformmal” című projekt 980,18 millió forint európai uniós támogatással valósult meg.

Az elmúlt években hatalmas fejlődés ment végbe a mikroszkópia és a biológiai vizsgálati módszerek miniatürizálása terén. Ezen új technológiák lehetővé teszik az egyedi sejtek követését és környezetük manipulálását a laboratóriumban, így végső soron segítenek megérteni azt, hogy a környezet és az örökítőanyag hogyan alakítja a sejtek viselkedését.

A kutatók újfajta módon ötvözték az egyedi sejt vizsgálatára alkalmazott technológiákat, aminek eredményeként új mikrofluidikai és mikroszkopikus eljárásokat fejlesztettek ki. Ezeket olyan élvonalbeli tudományos területeken alkalmazták, mint a gyógyszermolekulák gyors jellemzése, a daganatok vizsgálata, az immunválaszban részt vevő sejtek kölcsönhatása, a fotoszintézis és sejtosztódás kapcsolatának megértése algákban, a korallalkotó algasejtek jellemzése és a káros mutációk evolúciós szerepének megértése egysejtű sörélesztőben.

A projekt áttörő eredményeiről több mint 40 tudományos közlemény született, közülük több a legrangosabb folyóiratokban (például Nature Communications, PNAS, Plant Physiology, Molecular Biology and Evolution) jelent meg.

A GINOP-2.3.2-15 számú pályázati kiíráson támogatást nyert, 980 184 000 forint összköltségvetésű fejlesztés 2017. március 1-jén indult és 2021. november 30-án zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: sejt laboratórium mikroszkópia sejtek konzorcium kutatócsoport Szeged Debreceni Egyetem miniatürizálás GINOP SZBK Szegedi Biológiai Kutatóközpont biológiai vizsgálati módszerek miniatürizálása GINOP-2.3.2-15 iChamber iChamber platform mikrofluidika sejtek genotípusa Stratégiai K+F műhelyek kiválósága

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr5616764782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása