HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Légijárművek fedélzeti védelmi rendszerét fejlesztették

2020.07.14. 14:35 eurOP

specimpex_erfa.jpgA Széchenyi 2020 program „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című konstrukciója keretében 298,75 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Specimpex Kft. A vállalkozás 543,18 millió forint összköltségű projektje során helikopterek és repülőgépek komplex védelmi rendszerének kifejlesztése történt.

A „Repüléstechnikai eszközök komplex védelmi rendszerének fejlesztése a Specimpex Kft-nél” című projekt keretében a Specimpex Kft. szakembereinek kutatási és fejlesztési munkái során egy „Mirázs” rendszer (prototípus) került kifejlesztésre, amely az utas- és teherszállító légijárművek védelmét szolgálja a hordozható légvédelmi rakétarendszerekkel szemben.

A „Mirázs” rendszer automatikus üzemmódban működik, és lehetővé teszi a légvédelmi-rakéta indításának észlelését, a személyzet értesítését a támadásról és automatikus jelzést ad az infracsapda kidobó rendszer működtetésére.

A támadó rakéta észlelése annak rakéta-hajtómű fáklyája kisugárzása alapján történik. A rendszer érzékelői az elektromágneses sugárzás két – ultraibolya és infravörös – tartományában működnek. A két csatornán egyidejűleg érkező információk, valamint a modern adatfeldolgozási módszerek használata lehetővé teszik a fenyegetés észlelésének nagyfokú valószínűségét.

A projekt során a „Mirázs” rendszer két prototípusa készült el, és ezek vizsgálatára került sor.

A prototípusok lefolytatott kutatási és teszt eredményei alapján meghatározásra kerültek a rendszer továbbfejlesztésének irányai olyan paraméterek elérése érdekében, amelyek biztosítják annak versenyképességét a légijárműveket a rakéta fenyegetettségtől védő eszközök piacán.

A Széchenyi 2020 program keretében megjelent GINOP-2.1.2-8-1-4-16 számú pályázati kiíráson 298,75 millió forint vissza nem térítendő és 149,92 millió forint visszatérítendő támogatást elnyert fejlesztés 2018. május 1-jén indult és 2020. június 30-án zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás innováció helikopter repülőgép légijármű Szolnok kutatás-fejlesztés K+F kutatás-fejlesztés-innováció GINOP K+F+I fedélzeti védelmi rendszer GINOP-2.1.2-8-1-4-16 SPECIMPEX Kft Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr7516005062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása