HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Új molekuláris diagnosztikai módszerek fejlesztése

2012.12.05. 18:47 eurOP

Delta Bio logo.gifAz Új Széchenyi Terv pályázata keretében a Delta Bio 2000 Kft. 23,7 millió forint támogatást nyert el a 36,5 millió forint összköltségvetésű, daganatos betegségek molekuláris hátterének feltárására irányuló projektjéhez.

A Delta Bio 2000 Kft. a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának részvételével 2007-ben alakult spin-off biotechnológiai cég, amelynek fő profilja a kutatás-fejlesztés és biotechnológiai szolgáltatás. Elsődleges vizsgálati és kutatási területe a tumor-diagnosztika és terápia, daganatos betegségek molekuláris hátterének feltárása, rákgyógyszerek fejlesztése.

A Delta Bio 2000 Kft. kutatói detektálni tudják a DNS-ben megjelenő változásokat, úgymint DNS szakaszok beépülését, kiesését, pontmutációk megjelenését, valamint vizsgálják a rák kialakulásában és fenntartásában szerepet játszó géneket. Érdeklődésük központjában olyan potenciális gyógyszer-célpont fehérjék szerepelnek, melyek jelentős szerepet játszanak a DNS kettőződése közben keletkezett hibák átírásában és javításában.

A célzott tumorterápia robbanásszerű fejlődése egyre több és összetettebb molekuláris diagnosztikai módszer kifejlesztésének sürgős igényét vonja maga után. A jelen projekt keretén belül beszerzett újgenerációs szekvenálóberendezés segítségével költséghatékony és gyors megoldást tudnak nyújtani tumormarkerek egyidejű és multiplex diagnózisára. A gyors és pontos diagnózis által lehetővé válik a megfelelő célzott terápia alkalmazása, azaz a beteg hatásos gyógyszerrel történő kezelése. E projekt keretén belül megvalósult az EGFR útvonal génjeinek (EGFR, KRAS, BRAF, PIK3CA), illetve BRCA1 és BRCA 2 gének molekuláris diagnosztikájának újgenerációs szekvenáló platformra helyezése is.

Az Új Széchenyi Terv GOP 1.3.1-11/C „Innovációs eredmények hasznosításának támogatása KKV-k részére” című pályázati kiírás keretében 23 725 000 Ft támogatást elnyert, 36 500 000 forint összköltségű innovációs fejlesztés 2011. június 28-án kezdődött és 2012. július 26-án fejeződött be.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr365078131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása