HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

ÁtlátHATÓSÁG?

2010.04.22. 11:53 eurOP

Azt már tudjuk ki fog kormányt alakítani. Nagy kérdés azonban, hogy az uniós források (fejlesztéspolitika) területén milyen intézményrendszerre számíthatunk.

A cél természetesen az lenne, hogy ne a képen szereplő, hanem egy egységes szabályrendszer mellett működő, átlátható, gyors és hatékony szolgáltató intézményrendszer legyen, amely képes a pályázatok rövid időn belül történő egységes követelmények szerinti elbírálására és a kifizetések teljesítésére.

Milyen intézményrendszer jellemezte e területet az elmúlt időszakban?

Bonyolult. Bővebben: nagyon. Egy egyszerű kép a 2004-2006 közötti időszakból.



 

Véleményem szerint az átláthatóság elvének érvényesülését nem segítette a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer esetében a gyakorinak nevezhető névváltoztatás sem. Nem tartottam indokoltnak a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) nevének Nemzeti Fejlesztési Ügynökségre (NFÜ) és a korábbi Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) címének Új Magyarországi Fejlesztési Tervre (ÚMFT) történt megváltoztatását.

Különösen nem bizonyultak hasznosnak ezen névváltoztatások abban az esetben, ha a magyar közigazgatási szférában, illetve a fejlesztéspolitika területén tovább élnek e nevek, de már más tartalommal. NFH ma már a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az NFT pedig a Nemzeti Fejlesztési Tanácsot jelenti, amely a kormány - fejlesztéspolitika felügyelete, értékelése érdekében létrejött - tanácsadó testülete.

Indokolatlannak tűnt továbbá ez utóbbi testület (NFT) és a - később egyébként megszüntetett - Fejlesztési Irányító Testület (FIT) felállítása is. E két intézmény létrehozását ugyanis kötelező jelleggel nem írta elő közösségi rendelet, továbbá nem világos a feladat és hatáskörük pontos gyakorlása, esetleges párhuzamossága.

Az egyébként sem egyszerűen átlátható intézményrendszert a fentiek szükségtelenül bonyolították.

2 komment

Címkék: nfü közigazgatás átláthatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr751942223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Easy_Performer 2010.04.23. 14:06:33

Oh,hát, és mint én ezt tudom 2006-os kormányrendeletekkel tovább módosították: intézmény megszűnt, jogutód más lett, hatáskör máshova, valki részt vesz, valki nem vesz részt az egyes üléseken, eccetera, eccetera..

Gordiuszi csomó a közembernek.. Gimme' more transparency or something like that...

Szappan 2010.04.24. 12:00:25

A névváltoztatás talán még a kisebbik gond, sokkal nagyobb baj az a káosz és kuszaság, ami ezt a területet jellemzi.
Az irányító hatóságok a közreműködő szervezetek kapcsolatai talán legjobban egy pókhálóra hasonlítanak. És persze ez kiváló terepet ad a korrupciónak.
Bízzunk benne, hogy ezen (is) fog változtatni az új kormány.
süti beállítások módosítása