HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Budapest: K+F főváros?

2008.09.15. 13:03 eurOP


Hétfőn Budapesten ünnepi üléssel kezdte meg tevékenységét az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI). Ez az első olyan uniós intézmény, amelynek székhelye Magyarországon van. Hazánk Lengyelországgal versengett e székhelyért, de végül a magyar pályázat nyert. Klasszikusan mondhatjuk: „Ezt elhoztuk!”

De mi is az EITI?

Egy ígéretes uniós kezdeményezés intézményi központja, melynek célja, hogy Európa oktatási, fejlesztési és tudományos területeit összehangolva növelje az EU innovatív képességét. Nem nehéz belátni: Európa versenyképessége döntő mértékben függ attól, hogy milyen mértékben tudja kutatási eredményeit a gyakorlatban is hasznosítani. Az európai „tudásháromszög” (oktatás-kutatás-üzleti innováció) egyes területei között eddig hiányzott az összehangolt együttműködés, ami a valós vállalati fejlődés, a kutatási eredmények alkalmazásának egyik fő gátját jelentette.

Az Intézet azáltal, hogy összefogja a tudásháromszög résztvevőit, remélhetőleg növelni fogja az EU és tagállamai képességét arra, hogy Európa tudásnyersanyagát (ez de szép szó!) az üzleti életben is kibontakoztathassák. A gazdasági növekedést gyorsító stratégia által a jövőben sikeresebben veheti fel az EU a versenyt nemzetközi vetélytársai az USA vagy Japán mellett. Mellett? Inkább mögött..

6 komment

Címkék: budapest k f eiti

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr24664236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajas 2008.09.15. 13:15:53

Szép ez, szép ez, no de! Amíg az itthoni K+F ráfordítások nem nőnek, addig nekünk ebből max. az a pár munkahely az előnyünk... Jó volna ha nem csak a sikeres lobbi állna amögött hogy ide hozták az EIT központot, hanem egyfajta elismerése lenne ez a területen nyújtott magyar teljesítményeknek. Persze még most sem késő komoly K+F programokba vágni, ha már egyszer ide került ez az intézmény.

bq 2008.09.15. 13:18:12

"Elhoztuk" és ez így van jól! Ráadásul stílusosan pont a kutatást-fejlesztést, így talán a magyar "leleményesség" is még jobban támogatásra talál és érvényesülhet majd...

realforce 2008.09.15. 15:30:43

ja, örülök, hogy

Budapest KF főváros lett, ha már Pécs EKF főváros lesz, ha lesz..

Ifjúeinstein 2008.09.16. 11:41:45

Nagy örömmel tölt el, hogy a 3 olimpiai arany mellett még ezt is megnyertük 2008-ban. Egy uniós intézmény székhelyét nem szokták csak úgy találomra odaítélni - már ez is biztató - úgy néz ki "országszámba" vesznek minket. Viszont attól, hogy Budapest lesz az unió tudományos életének (k+f, oktatás, innováció) a központja csodákra ne számítsunk. Tapasztaltuk már a nagy magyar valóságban hogy mennek a dolgok.
Kevés a szakember, a felsőoktatásban lassan bezárhatják a természettudományi szakokat, nincs elég forrás az innovációra, és a hazai vállalatok sem állnak sorban k+f-re áhítozva.
A budapesti székhely talán elindít valami pozitív változást, és meglátjuk a fényt az alagút végén. Feltéve, ha nem omlik be, mint az M6-os. :-)

Karamazov 2008.09.17. 14:02:10

Hej,

ez valóban elég szívderűtő, csakhogy:

- A tudás- meg technológiai központok organikus képződmények. Ez meg egy politikai grémium. A tudásközpontok jelenleg (is)a Ruhr vidéken, Észak- Olaszországban, Dél-Spanyolországban, Belgiumban és egyes Skandináv országokban (+Finnország) vannak és lesznek továbbra is. Itt ugyanis van elég tőke az innováció befogadására és finomítására.

-Magyar "leleményességünk" kissé érdekes elem itt, lévén, hogy Nobel- díjasaink döntő többsége nem Magyarországon dolgozta ki díjazott felfedezéseit (itt ugyanis éhen haltak volna).

Viszont talán lesz némi előrelépés a szabadalmak egyszerűsítése terén, és a közös szabadalmi rendszer kiépítéséért talán eredményes lobbit fejt ki az ügynökség.

Szép ez, nagyon szép. Csak aztán nehogy túlbecsüljük, mint a pannon pumát. Az EU is imád túlburjánzani, pedig a koncentráció (elsősorban a tőkéé) lenne a legkifizetődőbb. Mellesleg egy amolyan részecskegyorsítóval kézzelfoghatóbb technológiai és innovációs előnyökhöz juthatnánk (hajrá Debrecen).

Karamazov 2008.09.17. 14:08:37

Ja, ha már részecskegyorsító, nos, have a glimps at that:

www.operativprogram.hu/europai_neutronkutato_kozpont/
süti beállítások módosítása