HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

A mi adónk. A mi filmünk?

2008.07.21. 16:33 Palyazzz

Az Európai Bizottság engedélyezte a magyar filmszakmai támogatási programot, miután a magyar hatóságok kulturális kritériumokkal egészítették ki azt. 2013-ig 231 millió eurót tartalmaz a program (a kiosztható adókedvezményekkel együtt persze). 

Az említett kulturális kritériumok beépítésére leginkább azért volt szükség, mivel az adókedvezményekkel eredetileg – több uniós tagállamhoz hasonlóan – a nagy költségvetésű, elsősorban amerikai filmeket szerették volna Magyarországra csábítani. A most elfogadott szabályozás egy teszten keresztül fogja mérni a kulturális tartalmat illetve, hogy mennyiben kötődnek az alkotók állampolgárokként az EGT országokhoz, illetve plusz pontot ér az, ha a forgatás, valamint az elő- és utómunkálatok Magyarországon folynak.
 
Mindez többek között az újonnan épült és épülő stúdiók számára jó hír és ezen keresztül a külföldi produkciók kiszolgálásával munkához jutó hazai szakembereknek is. A tengeren túli filmek esetén is csak arra kell ügyelni, hogy elegendő hazai, vagy uniós közreműködő, esetleg néhány ügyesen becsempészett európai érték megjelenjen (Tom Cruise sem véletlenül Prágában a Hradzsinnal a háttérben szokta üldözni a gonoszokat).
 

Az elvi probléma viszont továbbra is adott. Nevezetesen, hogy az európai és/vagy hazai forrásból támogatott harmadik országbeli filmek gyártása egyrészről munkahelyeket és közvetett bevételeket teremt, másrészről viszont félő, hogy az európai filmeket szorítja háttérbe és konzerválja az amerikai filmek dömpingjét, amelyek nem feltétlenül kulturális értékeik miatt érdeklik annyira a mozilátogatókat.

5 komment

Címkék: film mozi kultúra támogatás adókedvezmény

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr26578373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reaktor 2008.07.21. 18:11:32

Örülök, ha támogatjuk a filmgyártást, inkább európai lenne jó, mint az amerikai,
mindenestre mindegy, mert sztem amennyi magyar kéz benne lesz egy filmben, az együtt jár azzal, h annyi kulturális értékkel növekszik.

cine-man 2008.07.22. 16:37:41

Ez szép és jó, hogy támogatjuk a magyar filmipart, munkahelyet teremtünk stb.,
csak szeretnék végre egy olyan forgatókönyvből megfilmesített magyar művet is látni,
aminél nem jövök rá a filmet megelőző reklámblokknál, hogy mi is a történet kimenetele...szóval hajrá forgatókönyv írok!

szpetieu 2008.07.22. 17:13:54

No meg talán olyan filmeket kéne készíteniük a magyaroknak is amire beülnek a nézők, nem olyanokat amik csak viszik a pénzt.

Pillangom 2008.07.24. 09:15:28

Attól, hogy valami európai még nem feltétetlenül jó és fordítva: amerikai film is lehet jó. Ne legyünk már sznobok!
Adótámogatást meg annak kell adni, aki többet hoz, mint visz. Mindegy, hogy milyen országból jött.
Ha mnt kultúrát szeretnénk támogatni a filmeket, legyenek rá pályázatok. És ha jó filmeket szeretnénk, vegyünk már át 1-2 dolgot abból, ami az USA-ban működik! Pl. ne csak a megvalósítást, hanem már az előkészítést is tessék támogatni. És ha ez egy kisebb piac, mi lenne, ha rögtön készülne hozzá angol szinkron is? (Csak egy ötlet, mással is lehetne segíteni.)
Csak ne rinyáljunk folyton és ne adjuk fel és legyenek már olyan rendezők is, akik nem csak a saját forgatókönyvüket hajlandók megcsinálni...

eurOP · http://www.eupalyazat.blog.hu 2008.07.28. 14:53:23

Bővítve a témát. Nem film, hanem TV-európai művek.
Örömteli hír:

A legfrissebb adatok szerint az EU-ban a televíziós műsoridő csaknem kétharmadában európai gyártású műsorok láthatók.

Az európai televíziós műsorszolgáltatók műsoridejük több mint 63%-ában európai műveket sugároznak, a független készítésű európai művek részaránya pedig meghaladja a 36%-ot.

Bővebben itt:
europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1207&format=HTML&aged=0&language=HU&guiLanguage=en
süti beállítások módosítása