HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Újfajta fotovoltaikus rendszert fejleszt a Polaris-Nord

2014.02.26. 22:19 eurOP

Polaris-Nord Kft. logo.jpgA projekt keretében komplex töltésszabályozó rendszert fejlesztenek elektromos áram és hőenergia előállítására, tárolására, valamint elektromos autók meghajtására.

Az Új Széchenyi Terv „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiírásán a Polaris-Nord Kft. által vezetett konzorcium 594 millió forint uniós támogatást nyert el a 754 millió forintot meghaladó összköltségű energetikai innovációs projektjéhez.

Az új energetikai irányzatok újra preferálják azt a tudományosan bizonyított tényt, hogy az energia leghatékonyabb felhasználása az energiatermeléshez a lehető legközelebb legyen, kihasználva a mai modern építészet lehetőségeit. Jelen projekt mind műszaki, mind városkép-esztétikai látvány szempontjából kifejleszt és létrehoz egy optimális megoldást a zöldenergia termelésre és felhasználásra.

A projekt keretében irodaépületek, ipari létesítmények, közösségi épületek energetikai optimalizációját megtervezni képes energetikai menedzsment rendszer (EMR) kifejlesztése kezdődött, mely képes a telepített létesítményben keletkező fogyasztási és termelési igények harmonizálására a múltbeli fogyasztási igényeket felmérve a jövőre vonatkoztatott fogyasztási-termelési terv felállításával.

Az újfajta fotovoltaikus (PVT) rendszerek kifejlesztése során eltérő éghajlatú területeken elhelyezkedő, különböző épülettípusok, különösen közösségi és ipari létesítmények fizikai telepíthetőségi vizsgálata történik. A rendszer fő felhasználási területei a hazánktól délebbre fekvő földrészek lehetnek, ahol lényegesen több a napsugárzás és emiatt magasabb a hőmérséklet, így – kevésbé fűtési – inkább elektromos áram és háztartási meleg víz, valamint hűtési igény merül fel.

A fejlesztés harmadik részét képező új, komplex töltésszabályozó rendszer egy szimulációs technológián alapuló szoftverből, és egy új mérésadatgyűjtő rendszerből áll. A rendszer alkalmas lesz villamos fogyasztók, elektromos autók működési hatékonyságának javítására.

A POLARIS-NORD Kft., a Debreceni Egyetem Mechatronikai Tanszéke és az ELINOR Kft. által alkotott konzorcium projektje 2013. január 2-án indult és várhatóan 2014. június 30-án fejeződik be.

Szólj hozzá!

Címkék: energetika fotovoltaikus rendszer GOP Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása Polaris-Nord Kft energetikai innovációs projekt

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr885834455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása