HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Tananyagfejlesztés az építéstudomány területén

2014.03.20. 23:49 eurOP

SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar.jpgÚj, tervezett „Építés Menedzsment” BSc képzés tananyagát dolgozta ki a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara az Új Széchenyi Terv keretében elnyert 76 millió forintos támogatás segítségével.

Az utóbbi évtizedekben egyre inkább bonyolultabbá váló építések, beruházások indokolják az új szak elindítását, melynek keretében olyan szakembereket képeznek majd, akik nem csak a beruházások műszaki, hanem a kapcsolódó jogi, gazdasági és menedzselési feladatait is ellátják, eligazodnak a folyamatok között, képesek a többi szakterülettel kommunikálni, és képesek a projekt érdekében megfelelő döntéseket hozni. A projekt eredményeként egy olyan hiánypótló alapképzés tananyagát fejlesztették ki, mely Európa számos országában és felsőoktatási intézményében évek óta sikeresen működik. Hazánkban jelenleg nincs ilyen képzés, annak ellenére, hogy a hazai építőipar is hatalmas igényt mutat a hasonló, komplex szaktudással rendelkező szakemberek iránt.

A projekt célja a tervezett új szak legfontosabb 13 tananyagának kidolgozása volt a képzés tematikájának és a mai kor követelményeinek megfelelően. Valamennyi tananyag digitálisan, az előírt követelményeknek megfelelően készült el, az Építésszervezés című tananyagok magyar és angol nyelven is.

A tananyagfejlesztés és az új szak indításának sikere érdekében a képzési projektet bemutatták számos hazai és nemzetközi fórumon is. Budapesten a Creative Construction Conference 2013, Dubrovnikban az Organization, Technology and Management in Construction (OTMC) és a 27. IPMA World Congress, Münchenben az iTWO „Integrált építőipari folyamatokat támogató rendszer” elnevezésű, és Csíksomlyón a XVI. Nemzetközi Építéstudományi Konferencián vettek részt vagy tartottak előadást az egyetem részéről. Az adatgyűjtést és a módszertani kutatást ír, cseh, finn és spanyolországi szakmai tanulmányutak is segítették.

Fentiek mellett két képzésen is részt vettek a tananyagfejlesztők: egy betontechnológia tanfolyamon két fővel, aminek a tapasztalatait az Építéstechnológia tananyagokban használták fel, illetve egy munkavédelmi tanfolyamon egy fővel, aminek témája az Építésszervezés IV tantárgyhoz kapcsolódott. 2014. március végén a projekt zárásával egy nagyszabású ún. „képzők képzése” tanfolyamot tartanak, ahol az egyetemi munkatársak oktatása történik meg az elkészült tananyagok alapján.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult „Hiánypótló BSc képzés tananyagainak a kidolgozása az építéstudomány területén” elnevezésű, 80 millió forint összköltségvetésű projekt 2012. március 1-én vette kezdetét és 2014. március 31-én zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar tananyagfejlesztés Építés Menedzsment SZIE Ybl Kar

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr495871826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása