HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

K+F projekt patogén mikroorganizmusok gyérítésére és mentesítésére

2014.02.18. 21:58 eurOP

Pharmateka logo.jpgA Pharmatéka Bt közel 85,7 millió forint uniós támogatást nyert el a fejlesztéshez.

A 120 millió forintot meghaladó összköltségű projektben a cég monogasztrikus haszonállatok körében használható, retard hatású speciális adalékanyagokat fejlesztett.

A projekt célja egy olyan speciális takarmány adalékanyag előállítása volt, amely lehetővé teszi a haszonállatokban gyakran előforduló patogén mikrobák kolonizációjának, életkörülményeinek, szaporodásának gátlásával azok gyérítését, mentesítését anélkül, hogy erős hatású gyógyszeranyagokat használnánk fel. A K+F projekt újdonságtartalma, hogy a világon eddig nem volt ismert olyan technológia, valamint biológiai és biokémiai úton előállított adalékanyag, amely mind az állatban, mind az alomban ellenőrzötten biztosítja az említett baktériumoktól való mentességet.

A fejlesztés során három prototípus jött létre, két termék, preventív folyadék és terápiás granulátum annak megfelelően, hogy ivóvízen keresztül, illetve tápra rápermetezve vagy a táphoz (esetleg a tápba) keverve kerülnek alkalmazásra, valamint egy technológia, a csíramentes körülményeket biztosító takarmányozási technológia.

A kifejlesztett preventív folyadék semleges PH értékű, magas redoxpotenciálú anyagokat tartalmaz. A terápiás granulátum retardizált hatóanyagokat tartalmaz, amely az állat bélrendszerén végighaladva az alomban is megakadályozza a patogén mikrobák jelenlétét és ezzel a visszafertőződést. A kifejlesztett, gyártásra kerülő adalékanyagok a haszonállat és a patogén mikrobák eltérő biológiai és biokémiai sajátosságaira épülnek, melyek az anyaszervezet belső védekezési rendszerének támogatását alapozzák meg anélkül, hogy oltóanyagot vagy gyógyszert használnánk. Az adalékanyagok ugyanakkor megzavarják, rontják a patogén mikrobák megtelepedésének, szaporodásának feltételeit, visszaszorítják azok kártevő képességeit, és javítják a gazdaállatok vitalitását. Növelik továbbá a betegségekkel szembeni ellenálló képességet és a gazdálkodás eredményességét, nem utolsó sorban csökkentik, illetve megszüntetik annak lehetőségét, hogy a patogén mikrobák az élelmiszerláncban továbblépjenek, ezáltal a fogyasztóban megbetegedést okozzanak.

A „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiíráson 85 688 250 forintos támogatást elnyert, 120 687 676 forint összköltségvetésű projekt 2010. március 1-én indult és 2013. június 30-án zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: adalékanyagok K+F Pharmatéka Bt Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása haszonállatok patogén mikroorganizmusok

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr285821528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása