HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Új technológiai kutatási projekt indult

2013.06.17. 20:39 eurOP

Mecsekérc-Zrt.jpgA MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zrt 252 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében.

A 458 millió forintot meghaladó összköltségvetésű projekt célja a fenntartható geotermikus energiahasznosítás kútkiképzési technológiájának kifejlesztése.

Magyarországon a közvetlen hőhasznosítás céljára (kertészetek üvegházai, távfűtő rendszerek, önkormányzati és egyéb közösségi létesítmények fűtése) a felső-pannon korú homokkő rétegekből termelik ki a legtöbb termálvizet.

A vízbázisok védelme és a környezetkárosítás elkerülése a hasznosítás során lehűlt termálvíz visszasajtolását igényli, ez azonban több kedvezőtlen változást eredményezhet a besajtolással érintett kőzetek jellemzőiben.

A kedvezőtlen kőzet tulajdonságokkal rendelkező felső-pannon homokkövek esetében kulcskérdés, hogy a kútkiképzés megfeleljen a vízbesajtolással érintett rétegek és kőzetek sajátosságainak, azonban jelenleg nem áll rendelkezésre ezzel kapcsolatos tudományos igényességgel összeállított adatbázis, tervezési ajánlás vagy módszer.

A projekt célja, hogy lehetővé tegye a 100%-os hatásfokú földgáz kiváltást eredményező közvetlen geotermikus-energia hasznosítás fenntartható és gazdaságos módon történő megvalósítását és tömeges elterjesztését Magyarország területének 60-70 %-án egy, a hazai költségviszonyokhoz igazodó, megbízható vízbesajtoló-kút kiképzési technológia kifejlesztésével.

A megfelelő technológia kidolgozásához nagy mennyiségű mérést kell elvégezni kőzetmag mintákon, azonban ezek csak korlátozott mértékben állnak rendelkezésre. A projekt során a Mecsekérc Zrt. kifejleszti egy olyan műszer prototípusát, illetve meghatározza a megfelelő technológiát, mellyel lehetővé válik alapanyagokból irányított kőzetfizikai tulajdonságokkal rendelkező mesterséges kőzetmag minták kialakítása.

Ez utóbbi megoldás hiánypótló jellege miatt a földtudomány további területein (szénhidrogén-kutatásban, földtani környezetben történő radioaktívhulladék-elhelyezés és a CO2 elhelyezés kutatásában) is a természetes minták alkalmazásához képest jóval olcsóbbá teszi a laboratóriumi kísérleteket.

A technológiai fejlesztés 2012. április 1-én vette kezdetét és várhatóan 2014. május 31-én zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: geotermikus technológiafejlesztés Mecsekérc MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zrt geotermikus kút kútkiképzés geotermikus-energia

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr125366167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása