HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Élvonalbeli kutatások Szegeden a sejtek fehérjeháztartásáról

2021.11.16. 12:06 eurOP

szegedi_biologiai_kutatokozpont.jpg
A Széchenyi 2020 program keretében az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma 897 millió forint európai uniós támogatást nyert el. A projekt során a sejtek fehérjeháztartását szabályozó folyamatok vizsgálata történt újszerű genetikai és proteomikai módszerekkel.

A fehérjeháztartás fenntartása az élet egyik alapfeltétele. A sejtek a fehérjéik életidejét, térbeli elhelyezkedését és működését jórészt utólagos fehérjemódosításokkal, az ún. poszttranszlációs módosításokkal szabályozzák.

A kutatási projekt célkitűzése új ismeretek szerzése volt a fehérjeháztartás szabályozásában szerepet játszó poszttranszlációs módosítások szerepéről, illetve olyan kapcsolódó folyamatokról, mint differenciálódás, spermiumképzés, az autofágia, a kromoszómaszerkezet kialakítása, vagy betegségeket okozó fehérje aggregátumok képződése és lebontása.

A kísérleteket a legkorszerűbb genommérnöki és fehérjeanalitikai módszerek kombinálásával, új módszerek fejlesztésével Drosophila modellen végezték. Kutatási céljaikat egymással összefüggő és kölcsönösen egymásra épülő kutatási témák és a kutatást segítő háttér laboratóriumok összehangolt működésével érték el.

A projektet az ELKH, korábban MTA kutatóhálózat egyik legnagyobb élettudományi intézménye a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és Közép-Európa egyik legrangosabb egyetemeként számon tartott Szegedi Tudományegyetem Drosophilakutató műhelyeinek konzorciuma valósította meg.

A pályázat végrehajtása során elért tudományos eredményeket ötvenegy Q1-es besorolású folyóiratban megjelent tudományos közleményben foglalták össze. A kutatómunkába számos fiatal kutatót vontak be, közülük 14-en pályázati munkájuk eredményei alapján PhD fokozatot szereztek.

A Széchenyi 2020 „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” című, GINOP-2.3.2-15 számú pályázati kiírásán támogatást nyert, 897 000 323 forint összköltségvetésű fejlesztés 2017. február 1-én indult és 2021. október 29-én zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás genetika sejt sejtek konzorcium proteomika SZTE Szeged kutatás-fejlesztés Szegedi Tudományegyetem SZBK Szegedi Biológiai Kutatóközpont fehérjeháztartás poszttranszlációs módosítások Szegedi Tudományegyetem Drosophilakutató műhelyei

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr316765306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása