HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Point of care retikulocyta mérési technológia kifejlesztése indult

2017.10.04. 10:59 eurOP

norma_logo.jpgA Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati felhívásán 415,91 millió Ft állami támogatást nyert el a NORMA Instruments Zrt. által vezetett konzorcium. A 675,58 millió forint összköltségű projekt során olyan technológia kifejlesztése történik, amely képes a hematológiában a sejtfelismerés és pontos sejtszámlálás folyamatát mikro környezetben megvalósítani.

A korrekt diagnózishoz megfelelő laboratóriumi eredmények meghatározása alapvetően laboratóriumi környezetet igényel a berendezések nagy helyigénye, vegyszerfogyasztása, illetve kezelésük és karbantartásuk bonyolultsága miatt. Az egészségügyi intézmények egyre inkább igénylik az "eset helyén" eredményt szolgáltatni képes ú.n. point of care (POC) készülékeket. Napjainkban egyre több kisméretű, de megfelelő pontosságú mérőkészülék hozzáférhető, de a sejtszámlálás területe az analizátorok speciális adottságai miatt kimaradt. A NORMA Instruments Zrt. - ECOMED-Consulting Kft. konzorcium kifejlesztette a világon első valóban POC felhasználásra specifikált hematológiai analizátort. Ahhoz azonban, hogy valamennyi, a sürgősségi területen igényelt vérsejt paraméter mérhető legyen, a vérsejtek morfológiájának egy nagyságrenddel pontosabb azonosítása szükséges.

A projekt célja olyan mikrofluidikai technológia kidolgozása, amely felhasználásával az analizátorok mérete és folyadék felhasználása a szokásos mennyiség töredéke, de az elrendezés alkalmas vérkép paraméterek pontos meghatározására, beleértve az éretlen sejttípusok (így többek között a reticulocyták) koncentrációjának meghatározását. A mikrofluidika kutatási eredményeit a humán laboratóriumi diagnosztikában eddig korlátozottan használták. A hematológiában, a sejtanalizátorok területén jelenleg nem létezik olyan technológia, amely képes lenne a sejtfelismerés és pontos sejtszámlálás folyamatát mikro környezetben megvalósítani. A technológia alkalmazásával "point of care" környezetben történő méréshez is biztosítható lesz analizátor, elsősorban a sürgősségi és intenzív betegellátás, valamint a mentés területén.

Az NKFI Alap „VÁLLALATI KFI_16” pályázati kiírásán 415 913 383 Ft állami támogatást elnyert, 675 588 972 Ft összköltségvetésű projekt 2017. július 1-én indult és várhatóan 2019. április 30-án zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás-fejlesztés-innováció NKFI Alap ECOMED-Consulting Kft NORMA Instruments Zrt POC point of care retikulocyta mérési technológia retikulocyta retikulocyta mérési technológia kifejlesztése

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr2812927183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása