HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Energiaellátó rendszert fejlesztettek intelligens épületekhez

2015.09.29. 13:20 eurOP

gravitacio_kft.jpgA „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiíráson közel 606 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Gravitáció Kft. által vezetett konzorcium. A projekt során integrált csúcstechnológiai rendszer fejlesztése történt skálázható méretű intelligens épületek autonóm energiaellátásához.

A rendszer alapvetően High Voltage Direct Current (HVDC) technológián alapul és a megújuló energiaforrások mindegyikének beépítése – nap, szél, földhő – megtörtént benne.

Az IT megoldások beépítésével a vezérlés és szabályozás igazodik az adott felhasználáshoz és öntanuló rendszerként működik. Az ilyen rendszerben kritikus energiatárolás funkcióhoz új technológiák kerültek beépítésre.

A találmány újdonságtartalma a világításhoz kifejlesztett, több üzemmódú innovatív HVDC technológiájú LED világító rendszer, mely alap üzemmódban közvetlen napelemes táplálásról működik és integrálja a vészüzemi világítást is, továbbá az egyes üzemmódok között automatikus átkapcsolást képes végezni.

Az energiaellátó rendszer további újdonsága, hogy a fűtés-hűtés továbbfejlesztett HVDC betáplálású hőszivattyús megoldással készült. A közvetlen energiatermelés napelemmel kombinált vertikális tengelyű szélgenerátorokkal történik, melyek szintén HVDC kimenettel vannak ellátva.

A HVDC alapú energiatároláshoz új technológiájú akkumulátor megoldást és ezen fenti elemek működését felügyelő, az intelligens épület energiaellátását optimalizáló integrált informatikai rendszert fejlesztettek. A találmány révén olyan intelligens épületek valósíthatók meg, melyek komplex, HVDC technológián alapuló mechatronikai rendszerrel, valamint energiamenedzsmenthez egy integrált informatikai rendszerrel rendelkeznek.

A projekt konzorciumvezetője a Gravitáció Kft., konzorciumi partnerek a Comtrans Kft. és a Flagship Nonprofit Kft. voltak.

A fejlesztés 2012. november 1-én indult és 2015. június 30-án fejeződött be.

Szólj hozzá!

Címkék: napelem napenergia szélenergia megújuló energiaforrás földhő megújuló energia hőszivattyú konzorcium informatikai rendszer energiaellátó rendszer Gravitáció Kft HVDC technológia intelligens épület High Voltage Direct Current HVDC alapú energiatárolás intelligens épületautomatizálás HVDC HVDC betáplálású hőszivattyús megoldás intelligens épület energiaellátását optimalizáló integrált informatikai rendszer mechatronikai rendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr517863024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása