HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Egyedülálló vasmag-kutatási projektet zárt a Transzvill Mérőváltó Zrt.

2014.07.31. 22:31 eurOP

Transzvill logo_1.jpgA több mint 100 éve a villamos ipar szolgálatában álló cég 66 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban” című pályázaton, az Új Széchenyi Terv keretében.

A közel 118 millió forint összköltségvetésű projekt során kisméretű, jobb lágy mágneses tulajdonságokkal rendelkező vasmag kutatása és felhasználása történt új típusú áram és feszültségváltó termékcsalád kifejlesztéséhez.

A projekt kutatási célkitűzése olyan nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is egyedülállóan új, kisméretű vasmag típus ipari kutatása volt, és ebből új termékek létrehozása, melyek új tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok együttes jelenléte új alkalmazási területeket nyit, valamint a meglévő alkalmazások szélesebb alkalmazhatóságát teszi lehetővé.

Az új vasmag típus kialakítással – melynek anyagszerkezete és struktúrája is jelentős újdonság tartalommal bír -, egyrészt a lemágnesezési tényező nem lesz magas, így feljebb vihető az effektív permeabilitás, másrészt a koercitív teret sem növelik meg és így biztosítják a kis hiszterézis veszteséget. Továbbá a pikkelyek átmérő méretének változtatásával hangolhatóvá válik az effektív permeabilitás. Ez lehetővé teszi mind a hazai, mind a nemzetközi piacon új szegmensbe való bejutást. Végül lehetővé vált bizonyos amorf-nanokristályos fém hulladékok hatékony, feladat specifikus újrahasznosítása, így az alapanyag olcsóbbá vált, mely jelentős előnyt jelent a gazdasági hasznosíthatóság tekintetében.

A projekt másik célja, a kutatások eredményeként létrehozott vasmag típusok felhasználásával új, a DIN 42600 szabványnak megfelelő 12 és 24 kV-os áram és feszültségváltó család létrehozása volt, mely mérföldkőnek mondható a magyarországi középfeszültségű áram- és feszültségváltó transzformátorok gyártásában. A DIN szabványú mérőtranszformátorokkal olyan új hazai és nemzetközi piacok nyílhatnak meg, amikre eddig nem volt lehetőség. A Transzvill Mérőváltó Gyártó és Forgalmazó Zrt. kiemelkedő együttműködő partnere a projektben az MTA Wigner FK SZFI volt.

Szólj hozzá!

Címkék: Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása Transzvill Mérőváltó Zrt villamos ipar MTA Wigner FK SZFI vasmag-kutatási projekt

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr106563545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása