HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Kutatási projekt zárult a Nyugat-Mecsekben

2014.02.28. 21:21 eurOP

Mecsekérc logo_1.gifA Mecsekérc Zrt 417,42 millió forint összköltségvetésű innovációs kutatása során radionuklidok vizsgálatát végezte el folyadéktranszport folyamatok modellezésével.

A környezetvédelmi vállalkozás a projekthez 128,76 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása" elnevezésű pályázati kiírásán.

Korunk egyik legnehezebben kezelhető problémája a radioaktív, különösen a nagyaktivitású radioaktív hulladék hosszú távú biztonságos elhelyezése. A fejlett országok többsége, így Magyarország is a hulladék felszín alatti földtani környezetben, ellenőrzött körülmények között történő elhelyezését preferálja.

A kutatási feladatokba a kezdetektől bekapcsolódó MECSEKÉRC Zrt. 417.422.659 forint összköltségvetésű innovációs-kutatási projektjének célja a Nyugat-Mecsek környezetében lejátszódó hő- és részben az ennek következményeként, illetve ettől függetlenül kialakuló folyadéktranszport folyamatok vizsgálata volt. A transzportmodellezések eredményeként a szennyezőanyagok terjedési sebességére, irányára, koncentráció eloszlására, a hőmérséklet eloszlás, valamint ezek időbeli változására kaphatunk választ. Az információk összegyűjtését, feldolgozását és kiértékelését követően a meglévő lehetőségekhez igazodva a vállalkozás FeFlow szimulációs környezetben építette fel a szivárgáshidraulikai és transzportmodelleket. A projekt hiánypótló eredményeként a terület vizsgálatához szükséges kiinduló földtani modellek revideációja és egy folyadék- hőtranszport alapmodell készült el.

A beruházáshoz a vállalkozás 128.760.647 forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv segítségével.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás-fejlesztés-innováció Mecsekérc Zrt FeFlow szimulációs környezet folyadéktranszport folyamatok radionuklidok

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr25837608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása