HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Magyar viszonyokra terveztek szélkereket

2013.06.26. 17:31 eurOP

MetalPack logo_1.jpgA MetálPack Kft az Új Széchenyi Terv keretében elnyert 35,2 millió forint uniós támogatással fejlesztett új, a magyarországi szélviszonyokra tervezett, vízszivattyúzásra és áramtermelésre használható, függőleges tengelyű szélkereket.

A hartai cég az ÚSZT „Akkreditált klaszterek vállalati innovációjának támogatása” című pályázati kiírásán nyert támogatást a közel 58,7 millió forint összköltségvetésű projektjéhez.

A projekt célja egy világviszonylatban is újdonságnak számító, megújuló energiaforrást hasznosító függőleges tengelyű szélkerék kifejlesztése volt, melynek alapját egy magyar feltaláló, Szabó Sándor szabadalmaztatott megoldása képezte. Az újfajta kialakítás egyesíti mindazon jó tulajdonságokat, amelyek a manapság elterjedt vízszintes tengelyű szélerőműveket jellemzik, ugyanakkor kiküszöböli a rossz tulajdonságaikat, ezáltal hatásfoka meghatározóan jobb, mint a jelenleg elterjedt kialakításúaké.

A megoldásnak egy korábbi verziójából 19 db már korábban megépítésre és értékesítésre került, melyek megbízhatóan és a tulajdonosaik számára megelégedettséggel üzemelnek. Ezt a kezdeti konstrukciót azonban még elnagyolt kialakítások jellemezték és emellett csak vízszivattyúzásra voltak alkalmasak. A fejlesztés célja az volt, hogy a vízszivattyúzáson kívül áramtermelésre is felhasználható legyen a gép, amelynek segítségével univerzális, bárhol felhasználható "zöld" villamos áram termelhető.

A projekt célja 3 géptípus kifejlesztése volt, aminek megfelelően 3 prototípus került megépítésre. Az első, az alapgép továbbfejlesztett változata, amely vízszivattyúzást és hasonló munkavégzési feladatokat képes maximális hatásfokkal ellátni elsősorban mezőgazdasággal foglalkozó gazdák, halgazdálkodások, erdészetek számára, ahol a vízszivattyúzási képesség használható ki.

A második géptípus, amelyik szigetszerűen képes üzemelni, elsősorban a villamos hálózattól távol eső telepeknek lett szánva. A lakosság tekintetében például a tanyavilágnak, vagy cégek kitelepített üzemegységeik számára használható. A gép mobilizálható is, ezért egy munkaállomás áttelepülésével maga az energiaszolgáltató egység is könnyedén tovább vihető.

A 3. típust családi házak, vagy cégek számára ajánlják, mivel a fel nem használt villamos áramot a hálózatra vissza is tudják táplálni, ezáltal a felhasználó villamos fogyasztásának díját csökkenti, illetve bevételt is tud számára termelni.

Az innovációs fejlesztés 2011. április 1-jén indult és 2012. november 30-án zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: innováció fejlesztés szélerőmű áramtermelés szélkerék Szabó Sándor Harta MetálPack MetálPack Kft vízszivattyúzás

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr25379308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása