HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Napkollektorok az ősagárdi óvodában

2012.09.03. 18:54 eurOP

Ősagárd címere.jpgNapenergiával, hőszigeteléssel és a fűtés ésszerűsítésével teszi gazdaságosabbá, környezetbaráttá, és komfortossá a helyi óvodát az ősagárdi önkormányzat.

Az önkormányzati kézben lévő Ősagárdi Napköziotthonos Óvoda épülete 1910-ben épült jórészt vályogból. A ház statikailag ugyan jó állapotban volt, de energetikai felújítása mára időszerűvé vált. Erre a cirka nyolc és félmillió forintos beruházásra az Új Széchenyi Terv pályázatán közel 7,3 millió Ft támogatást nyertek, amiből a nyár során több szintű átalakítást hajtottak végre.

Ősagárdi óvoda.JPG

A hőveszteség elkerülése érdekében 10 cm-es Rockwool kőzetgyapottal szigetelték le az épület falait, illetve 20 cm-es Rockwool kőzetgyapottal a padlásfödémet. Modern, jól szigetelő nyílászárókra cserélték ki a régi ajtókat, ablakokat. A használati melegvíz előállításhoz pedig 2 db napkollektort helyeztek el a tetőn, továbbá a földgázzal üzemeltetett központi fűtésről áttértek fatüzelésre.

A község vezetése azért döntött a fatüzelés mellet, mert az önkormányzati területek karbantartása során rendszeresen akkora mennyiségű tűzifa keletkezik (fák, vastagabb ágak), amelyek ésszerű hasznosítása korábban gondot okozott, ugyanakkor ahhoz kevés volt, hogy kereskedelmi forgalomba hozható legyen. A fatüzelésre való átállással mostantól hasznosítani tudják ezt az évről-évre megtermelődő, régebben gyakorlatilag hulladékként kezelt faanyagot. Így ingyen jutnak tüzelőanyaghoz, hiszen a felesleges, veszélyes fák kivágásáról az önkormányzatnak mindenképpen gondoskodnia kell.

A hőveszteség csökkentése és a tüzelőanyag-váltás miatt az Önkormányzat hosszútávon jelentős energia-megtakarítást tud elérni, valamint függetleníteni tudja magát a gázár emelkedésétől. Mindez anyagilag kiszámíthatóbb gazdálkodást eredményez a község számára, amely hosszú távon kívánja fenntartani az óvodát. A beruházás mindamellett nem csak gazdasági és környezetvédelmi szempontból nagy előrelépés, de a gyerekek és az óvodai dolgozók mindennapi komfortérzetét is javítja.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: óvoda napenergia hőszigetelés

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr574753102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása