HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Evaporatív hűtésrendszer bevezetése

2012.03.27. 15:08 eurOP

Az Első Vegyi Industria Zrt. 23,8 millió Ft támogatást nyert el a 95,2 millió Ft összköltségű projektjéhez eszközbeszerzésre és evaporatív hűtésrendszer bevezetésére.

Az Első Vegyi Industria Zrt. fő profilja a gyógyszerintermedierek, illetve a háztartásvegyipari anyagok előállítása. A napjainkban rendkívül gyorsan fejlődő gyógyszerkutatásnak megfelelően a kapcsolódó gyártási körülményeknek, illetve a berendezéseknek is követniük kell ezt a fejlődést. Ezt a cél szolgálta a projekt során beszerzett két korszerű 3000 literes zománcozott reaktor és grafithűtő.

A gyógyszerintermedierek gyártása a reaktorokban történik. Ezek a kémiai reakciók az esetek nagyobb részében magasabb hőmérsékleten játszódnak le. A reaktorokat 6-10 bar nyomású gőzzel fűtik, amelyet gőzkazánban állítanak elő lágyított vízből. Ebből a gőzből a használat során víz keletkezik, amelyet, ha mint kondenzt visszavezetik a kazán táplálására, jelentős víz- és energia megtakarítás érhető el. Ezt a célt szolgálja a kondenzrendszer kialakítása.

A felfűtött reaktorokat a reakció lejátszódása után le kell hűteni. Ez az esetek nagyobb részében vízzel történik, amely eközben felmelegszik, az újrahasznosításhoz azonban le kell hűteni. Erre szolgálnak a pályázatban szereplő evaporatív hűtőtornyok, amelyekben külső energia nélkül a víz saját párolgási hőjét kihasználva hűl le. A szivattyúk a víz keringetéséhez szükségesek. Az evaporatív hűtőrendszer segítségével jelentős mennyiségű ivóvizet takaríthatnak meg.

A KMOP 1.2.1-10/B „Komplex vállalati technológia fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára” című pályázatának köszönhetően Budapesten, a Helsinki út 138. szám alatti telephelyén valósította meg az Első Vegyi Industria Zrt. a 95 278 032 Ft összköltségű beruházását, amelyhez 23 819 508 Ft támogatást nyert el.

A vállalkozás versenyképességét, továbbá víz- és energia megtakarítást eredményező fejlesztés 2010. augusztus 10-én vette kezdetét és 2011. november 22-én zárult.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Szólj hozzá!

Címkék: első vegyi industria evi zrt evaporatív hűtőrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr764343716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása