HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Innovációs kutatás a Nyugat-Mecsekben

2012.01.26. 11:48 eurOP

Az Új Széchenyi Terv pályázatán a Mecsekérc Zrt. közel 129 millió Ft támogatást nyert el komplex transzportmodell elkészítése és alkalmazása című 415 millió Ft összköltségű radionuklidok terjedését vizsgáló kőzetkutatási projektjéhez.

Mint arra a közelmúlt eseményei is rámutattak (Japán földrengés és hatása a nukleáris létesítményekre), korunk egyik legnehezebben kezelhető problémája a radioaktív, különösen a nagyaktivitású radioaktív hulladék (HLW) hosszú távú biztonságos elhelyezése. A fejlett országok többsége, így hazánk is a hulladék felszín alatti földtani környezetben, ellenőrzött körülmények között történő elhelyezését preferálja.

Hazánkban ennek a kutatásnak célkőzete az ún. Bodai Aleurolit Formáció (BAF), az ez irányú tevékenység koordinálása a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. (RHK Kft.) feladata. A kutatás során az RHK Kft. célja a már meglévő technológiák applikációja, azonban számos olyan szakterület létezik, ahol jelenleg a megkutatottság szintje alacsony, pl. a BAF vízösszetétel jellemzői még nem ismertek, nem áll elegendő információ rendelkezésre az adott kőzet minősítésére, illetve nem áll rendelkezésre alkalmazható technológia.

A projekt célja a kőzetben (BAF) lejátszódó hő- és részben az ennek következményeként (konvekció), illetve ettől függetlenül (advekció, diffúzió) kialakuló folyadéktranszport folyamatok vizsgálata. A transzportmodellezések célja a szennyezőanyagok, esetünkben radionuklidok terjedési sebességének, irányának, koncentrációeloszlásának, a hőmérséklet eloszlásnak, valamint ezek időbeli változásának vizsgálata.

Az információk összegyűjtését, kiértékelését követően a meglévő lehetőségekhez igazodva a Mecsekérc Zrt. FeFlow szimulációs környezetben kívánja a transzportmodelleket felállítani. A projekt hiánypótló, eredményeként a terület vizsgálatához szükséges kiindulómodellek revideációja és egy induló folyadék- hőtranszport modell készül el, mely értékesíthető és melyet a későbbi felszíni, valamint felszín alatti laboratóriumi (URL) kutatási eredmények fognak fokozatosan finomítani.

Az Új Széchenyi Terv “Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” elnevezésű pályázat keretében nyertes kutatási fejlesztés 2011. szeptember 1-én vette kezdetét és várhatóan 2013. augusztus 31-én zárul.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás innováció úszt mecsekérc

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr63840299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása