HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Kötelező közbeszerzés az 50% feletti uniós pályázatoknál

2011.12.15. 10:59 eurOP

2011. január 1-től jelentősen emelkedhet az uniós finanszírozású projektekhez kapcsolódó közbeszerzések száma, mivel az újévtől életbe lépő új közbeszerzési törvény szerint bővül a közbeszerzésre kötelezett nyertes pályázók köre - nyilatkozta dr. Dull Attila, a Prime Consulting igazgatója.

Egy európai uniós pályázat benyújtásakor kevesen vannak tisztában azzal, hogy az elnyert forrást bizonyos feltételek fennállta esetén még a magántulajdonban álló cégek és civil szervezetek is csak közbeszerzési eljárás kiírásával költhetik el – mondta a szakértő.

A jelenleg még hatályos közbeszerzési törvény szerint minden nemzeti értékhatárt meghaladó beszerzés esetén kötelező közbeszerzés kiírása, amennyiben az uniós vagy hazai támogatás aránya elérte vagy meghaladta a 75 %-ot. A közösségi értékhatár feletti beszerzések esetén ehhez elég volt az 50 %-os limit elérése is.

Az új törvény január 1-jétől azonban kiterjeszti a közbeszerzési kötelezettséget minden nemzeti értékhatárt elérő, 50 %-os támogatási arányt meghaladó pályázati finanszírozású beszerzésre is. Ezen szabály vonatkozik minden kedvezményezettre, így a köz- és magántulajdonú cégekre, valamint a civil szervezetekre (pl. alapítványokra, egyesületekre) egyaránt – nyilatkozta a közbeszerzési szakértő.

A fenti körülmények fennállása ugyanakkor nem vonja maga után feltétlenül a közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettségét, ezt a beszerzés tárgyának és értékének vizsgálatát követően az egybeszámítás szabályai alapján lehet teljes bizonyossággal megállapítani – közölte dr. Dull Attila.

A költségvetési törvényben meghatározott nemzeti közbeszerzési értékhatárok 2012-ben sem változnak, így azok árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetén nyolc, építési beruházás esetén pedig tizenöt millió forintban kerültek rögzítésre. Az Európai Bizottság ugyanakkor kismértékben emelte a közösségi értékhatárokat, amelyek Forintban meghatározott értékei már jelentősebb eltérést mutatnak az euró árfolyamának korábbi időszakhoz képest bekövetkezett változásai miatt.

Szólj hozzá!

Címkék: eu pályázat közbeszerzés prime consulting dull attila

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr113465455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.