HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Energia- és költségcsökkentő technológia uniós forrásból

2010.05.05. 14:22 eurOP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fogyasztókat fogyasztási szokásaik megismerésében és az energia felhasználás tudatos csökkentésében segítené az uniós támogatással megvalósuló kutatási projekt.

Az IPSOL Rendszerház Kft. által megvalósítandó kutatási projekt célja a Smart Metering területén paradigmaváltást jelentő technológia kialakítása, amely az intelligens villamos áram fogyasztásmérés esetében lehetővé tenné a fogyasztók fogyasztásának és a fogyasztás összetételének a megállapítását.

Bár uniós direktíva írja elő, hogy a fogyasztók transzparens módon érzékeljék a fogyasztásukat, ma az energiamérés, a fogyasztási adatok részletezettsége időalapra korlátozódik. A felhasználók számára a fogyasztás összetétele nem ismert, így az sem, hogy a fogyasztás mekkora része volt pl. a hűtőszekrény, a mosógép vagy a TV.

A POCAN (POwer Consumption Analyzis with Neural network) rendszer megoldaná ezt a problémát, de további előnyöket is biztosítana, hiszen azonos időben és tetszőleges időszakokra összegezve is mérné a fogyasztáshoz kapcsolódó információkat. Ezek az adatok pedig hatékonyan használhatók az intelligens hálózatirányítás, Smart Grid alapadataiként.

A fogyasztás összetételének ismerete a fogyasztók szintjén lehetőséget biztosít majd az energia rendszer kézbentartásához, de hozzásegíti az energiakereskedő cégeket is ügyfeleik jobb megismeréséhez segítséget nyújtva differenciált áraik kialakításában. A fogyasztásra optimalizált árak pedig költségcsökkenést eredményeznének a háztartásoknak is.

Az IPSOL Rendszerház célja, hogy a közel 85 millió Ft támogatással megvalósítandó eszközt a projekt lezárását követően értékesítse és a nagyobb villamosfogyasztás mérő gyártók beépítsék mérőeszközeikbe. A cél, hogy ezen keresztül a vállalkozás a technológiával azonnal a világpiacra lépjen. Az eszközhöz kapcsolódó további fejlesztések várhatóan az eszközből nyert adatok elemzésére terjednek ki, elsősorban Smart Grid és fogyasztási szokások mérését lehetővé tevő módszertanok kidolgozásával.

A fejlesztés 2010. május 3-án veszi kezdetét és várhatóan 2012. március 31-én zárul. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Szólj hozzá!

Címkék: pocan ipsol energiamérés

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr943067628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása