HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Kinek jó a 320-as Euró?

2009.03.10. 23:57 eurOP

Az elmúlt napokban-hetekben a Forint árfolyama egyre másra döntötte a negatív rekordokat. A bűvös 300 után már a „még bűvösebb” 320-ról beszélnek. Ezt természetesen bőrén érzi az átlag magyar is. Aki az állását nem is veszíti el a válság miatt, a hiteltörlesztés, a síbérlet és a Wienerschnitzel annak is drágább. Egyes politikusok és gazdasági szakemberek állítják, ez bizony már a vég kezdete. De biztosan mindenkinek rossz ez?

A Szlovák határ közelében működő kis- és nagykereskedőknek talán mégsem. Mindannyian emlékezhetünk még a 80-as évek végére, a bevásárló-turizmus fénykorára. Hegyeshalomnál a Trabantra pakolt hűtőszekrény és fagyasztóláda volt a divat. Csehszlovákiába pedig ruháért, cipőért jártunk. Nem is oly rég volt, amikor a család apraja-nagyja magára vette szakadt cipőit, kinőtt melegítőit és a nap végén a Nyitrai áruház parkolójában, immár új ruháiban pompázva tömte kukába a levetett régi ruhadarabokat. Ha a történelem nem is ismétli önmagát pontosan, de humorérzéke azért van, hiszen a bevásárló-turizmus reneszánszát éli.

Amióta északi szomszédaink euróra váltottak, a forint árfolyama gyakorlatilag folyamatosan zuhan. (Na persze a két dolog közt ok okozati összefüggést kár is keresgélnünk.) Két éve még elkerekedett szemmel néztük a topolcsányi „Teszkó” hazaihoz képest alacsony árait, ma pedig már Szlovákiából járnak át az olcsó magyar áruért. Nem is csoda. Egy liter benzin nálunk 35-40 forinttal kerül kevesebbe, mint a határ túloldalán. De egy átlagos hétvégi bevásárlás alkalmával is sokat spórolhat az, aki időt és fáradtságot nem sajnálva átruccan Magyarországra. A szlovák kereskedők panaszkodnak, néhol a puszta létükért küzdenek, az itthoniak viszont rég nem látott – karácsonyi, ünnepi - forgalmat bonyolítanak. A benzinkutakon és a hipermarketek parkolóiban már-már keresni kell a magyar rendszámú autókat. A válság az válság, és jól bizonyára senkinek sem jött, de lehet, hogy lesz, aki visszasírja majd a 317 Ft-os eurót.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr100994950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kom-mentalista 2009.03.11. 00:31:01

Elég szégyen, hogy idáig jutottunk, hogy már a szlovákok járnak át hozzánk vásárolni!Na, nekik legalább jó...

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.03.11. 00:47:55

Nekem mindegy milyen az euró.

Tesómnak pl. kva jó, euróban kapja Pesten itthon a fizóját. Ja mégse jó, euró alapú lakáshitelt vett fel, upsz, akkor kb. neki is mindegy, ugyanott van..

Sztem nem szégyen, h idáig jutottunk. Itthon azt reklámozzák, h vegyél hazait, na a szlovákok nem vesznek, nekik ezt senki nem mondta, ők a miénket veszik, a magyart!.. Hallgatnak magyar kormányzati erőlködés nélkül is arra, h "magyart" vegyenek, ez nekünk jó, nekik is.

Tényleg a pénz beszél.. Hallgatni erre, arany..

Flea 2009.03.11. 09:30:50

Még az is lehet hogy a szlovák árú is olcsóbb itt...

Palyazzunk 2009.03.11. 09:35:12

Most "épp" csak 300 kb.

Poccc 2009.03.11. 14:40:19

Egyszer fenn-egyszer lenn. Ilyen az élet körforgása. A válságok teljesen normális dolgok a kapitalista világban és számos pozitív hatásuk is van. A mostani hatására remélhetőleg az emberek elkezdenek takarékoskodni, kevesebb hitelt vesznek fel, biciklivel fognak járni és nem olyan nagy a pazarló fogyasztás. A gyárak is arra lesznek szorítva, hogy ésszerűbben és jobb minőséget termeljenek. És ha a gazdaság átállt az új rendszerre, ismét fellendül és ismét sok munkaerőre lesz szüksége. Aztán majd jön még egy válság....

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.04.17. 16:34:52

Majd Gordonka megcsinálja nekünk a tutit! :)
credithill.eu/
süti beállítások módosítása