HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

EU-s pénzeket bukunk az erős forint miatt?

2008.07.30. 17:02 eurOP

Újabb összecsapás a magyar gazdaság és a nemzeti fejlesztés közötti „háborúban

Magyarország 2007 és 2013 között 22,4 milliárd eurós uniós támogatásban részesül, ez a vidékfejlesztési támogatásokkal együtt közel 8000 milliárd forint – áll az Új Magyarország Fejlesztési Tervben. Az erős forint miatt azonban az agrárfejlesztéssel együtt nagyjából 28 milliárd eurós támogatás – még 235 forintos euróárfolyamon számolva is – csak 6580 milliárd forintot ér. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elismerte: emiatt kevesebb hazai projekt kaphat támogatást, bár ha tartósan erős marad a forint, kompenzációt kaphatunk az uniótól.. írja az index cikkében

A hírportálnak az NFÜ elismerte, hogy a jelenlegi erős forintárfolyammal rosszul járhatnak a pályázók. A támogatási szerződések többségében forintban rögzített összegeket tartalmaznak. Így az erős forint/euró árfolyamon ugyanazon támogatási szerződés alapján forintban kifizetett támogatás az euróban megállapított keretet nagyobb mértékben terheli, mint magasabb árfolyam mellett… erős forintárfolyam mellett ugyanakkora euróban meghatározott támogatási keretből kevesebb forintban finanszírozott hazai projekt támogatására van mód..

A fejlesztési ügynökség azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy egy 2006-os uniós rendelkezés értelmében akár 3 milliárd euróval is növelhetik hazánk támogatását. Ehhez az kell, hogy 2010-ben megállapítsák: 2007 és 2009 között az ország GDP-je – például az árfolyamváltozás miatt – plusz-mínusz öt százalékkal eltér attól, mint amit az uniós kötelezettségvállalási összegek megállapítása során figyelembe vettek.

Persze ez a 3 milliárd euró egy 235 forint/eurós árfolyamon számolva is csak 700 milliárd forintot jelenthet, ami csak részben kompenzálhatja az esetlegesen tartós forinterősödés esetén forintban elvesztett támogatás összegét…

Kell nekünk az erős forint?!

 

6 komment

Címkék: nfü úmft 8000mrd Elmúlt 8 év

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr7593023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reaktor 2008.07.30. 17:54:24

annyi, h csökken az egy főre jutó - "beígért" 80 ezer ft-os fejlesztés, így fejenként csak kb. 65.800 forint forrást élvezhetünk. Dejó! az több, mint a minimálbér,

viszont 7 év alatt összesen..

árfolyam 2008.07.30. 17:59:57

Ha gyengülne a forint, akkor meg az lenne a probléma. Inkább legyen erős, és dübörögjön a gazdaság. :-)

szpeti 2008.07.30. 22:18:02

jaja, hajrá, legyen Erős Magyarország és új forint!

Hú, elrontottam,.. még nem volt kormányváltás, fordítva!

ÚJ Magyarország és erős forint:)

bq 2008.07.31. 07:56:24

Ezt különben már vártam, mikor jönnek rá/vallják be, hogy a múltkori sáveltörlés nem marad következmény nélkül...aztán megint a "kisember" jár majd úgyis rosszul!

ugatós 2008.07.31. 11:31:14

A sáveltörlés nyilván nem marad következmény nélkül, különben már akkor a döntés utáni percekben nem erősödött volna a forint kb 1 százalékkal. A jegybank az inflációs cél elérését abban látja, hogy hagyja erősödni a forintot, ami lehúzza az inflációt, ezért kellett eltörölni a sávot, hgy a forint tudjon erősödni, ezért csinálták, ezt akarták elérni, és a piaci szereplők miután a jegbank hitelessége megnőtt ezt el is hitték, és ezért erősödött is a forint.

Egy feltörekvő piaci deviza számára a természetes út a felértékelődés, miután a termelékenységnövekedése meghaladja a fejlett országokét, a forint természetes felértékelődési üteme az euróhoz képest évente kb 1,5-2 százalék, tehát évente 3-4 forinttal lehet olcsóbb az euró (ez persze egy elméletbeli egyensúlyi árfolyamra vonatkozik, a valóságban ez hosszú távon érvényesülhet, nagyobb rövidtávú kilengésekkel).

A forinterősödés miatt lehet hogy szívunk az EU-s 8000 milliárd fornit miatt, de nem szabad elfelejteni annak pozitív hatásairól sem:

1, a magyar államadósság harmada devizában denominált, ami azt jelenti, hogy kb 5000 milliárd fornitnyi állami tartozás van kifejezve főleg euróban, itt pedig egy 10 százalékos forinterősödés jelentős nyereséget jelent.

2, a devizahitelesek, a lakosság és a vállalatok - hirtelen nem tudom hogy ez mennyi - ugyancsak nyernek a forint erősödésén

Tehát BQ azt kijelenteni hogy a "kisember" jár majd úgyis rosszul! nem biztos hogy megállja a helyét, hiszen amit elbukunk az egyik csatornán, azt megnyerhetjük a másikon

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.08.20. 23:45:26

Szerintem mire a kifizetésekig eljutunk, a forintárfolyam visszaáll egy 240-250 forint/ 1 eurós szintre
süti beállítások módosítása