HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Talajmechanikai eszközrendszert fejleszt a SYCONS Kft.

2017.08.31. 11:39 eurOP

nkfi_alapbol_megvalusulo_projekt.jpgAz NKFIA „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati felhívásán a SYCONS Kft. 168,81 millió Ft állami támogatást nyert el. A cég 280 millió forint összköltségű projektje során technológia- és eszközfejlesztés történik földcsuszamlások és felszínmozgások stabilizációja érdekében.

A földcsuszamlások, partfal leszakadások kiváltó oka az esetek egy jelentős részében a megmozdult talajtömegben lévő talajvíz vagy rétegvíz viszonyok, és ennek következtében a belső talajfizikai jellemzők megváltozása. Sok esetben a már mozgásban lévő talajtömeg nagysága nem teszi lehetővé, hogy a mozgásokat mérnöki szerkezetekkel meg lehessen állítani, vagy egy ilyen beavatkozás csak irreálisan magas költséggel lenne lehetséges.

A Sycons Kft. által jelenleg alkalmazott eljárás a mozgások legfontosabb kiváltó okát szünteti meg, ami a nyírási felület mögötti még meg nem mozdult talajtömegben a feltorlódó, áramló talajvíztömeg megcsapolását, ellenőrzött formában történő kivezetését jelenti. Ezáltal a nyírási felület mögötti talajvízszint olyan mértékig csökkenthető, hogy a vízvezető rétegekben ne jelentkezzen nyomás alatti talajvíz, a csúsztatóerők kisebbek legyenek, mint a csúszólapon jelentkező súrlódási erő. Ennek a technológiának az alkalmazhatóságát behatárolja a korlátozott beépítési mélység, illetve az érkezési oldal „szükségessége”. Sok esetben a stabilizálandó partfal nagy magasságú (40-60 m) és a víztelenítendő vízadó réteg is ilyen vagy nagyobb mélységben helyezkedik el.

Jelen kutatási és fejlesztési projekt célja egy olyan berendezés és technológia kifejlesztése, amely ezeket a korlátozásokat kiküszöböli, azaz alkalmas 25 méternél magasabb partfalaknál 100 métert meghaladó hosszúságú mélyszivárgó drén beépítésére kedvezőtlen fejtési osztályba tartozó – homok, homokliszt, iszap – talajok és kedvezőtlen talajviszonyok esetében is oly módon, hogy a beépítésre csak az „indulási” oldal áll rendelkezésre.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „VÁLLALATI KFI_16” pályázati kiírásán 168 811 457 Ft állami támogatást elnyert, 280 185 765 Ft összköltségvetésű projekt várhatóan 2018. november 30-án zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: innováció talajmechanika K+F kutatás-fejlesztés-innováció K+F+I Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap NKFI Alap Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása SYCONS Kft

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr7812793664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása