HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Kifejlesztették az első intelligens, mobil hűtött tereket

2015.09.08. 19:15 eurOP

domino_trans_logo.jpg

A 925,2 millió forint összköltségű projekt során új típusú, több dimenziós multiinjekciós airflow technikával támogatott, GPS regisztrált hűtött teret fejlesztettek Szombathelyen.

A Dominó Trans Kft. által vezetett konzorcium 696,93 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a fejlesztéshez a Gazdaságfejlesztési Operatív Program konstrukciója keretében.

A HACCP előírások alapján az élelmiszereknek, illetve élelmiszer alapanyagoknak megfelelő hőmérsékleten való tárolása, szállítása rendkívül fontos logisztikai problémakört vet fel.

A hűtési lánc szállítási részére vonatkozó technológiai lehetőségek elérhetősége eddig korlátozott volt, a hűtött rakterű szállítójárművek használata a legelterjedtebb. A hűtési lánc azonban, ha rövidebb időre is, de sérülhet technikai hiányosságok és emberi mulasztás miatt. A technológiai hiányosságokra a projekt keretében kifejlesztett intelligens hűtött terek jelentik a megoldást.

A Dominó Trans Kft., az ÖKO-2000 Kft. és a GBMI Kft. által alkotott konzorcium fejlesztése többpontos levegőbefúvással kiegyenlítettebb hőmérséklet-eloszlást eredményez a hűtőtérben, mint az eddigi egypontos rendszer. Az osztott légtérrel megvalósítható, hogy a rövid távú szállítás során különböző hőmérséklet-igényű (-20C és 4C) élelmiszerek is egyszerre szállíthatóak. Az eddig még nem alkalmazott légfüggönyös technológia beépítése a mobil hűtő-terekbe megakadályozza az ajtónyitás során történő hőmérsékletingadozást a hűtőtérben, ami a rövid távú szállítás során viszonylag gyakran megtörténik. A GPS alapú regisztrációval pontosan és valós időben nyomon követhető, illetve hiteles módon visszakereshető a megállások száma, a sebesség, az ajtónyitások száma, az esetlegesen különböző hőmérsékletű terek adott időbeni hőmérséklete és hőmérséklet-eloszlása.

A projekt keretében létrejött riasztási rendszer segíti az időben történő reakciókat, a hőmérséklet megváltozásával vészjelzést küld a sofőrnek, illetve a nyomon követő rendszeren keresztül is. Az aktív beavatkozást lehetővé tevő rendszerrel intézkedni lehet a hűtőtér hőmérsékletének beállításával.

A GOP-1.1.1-11 „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” elnevezésű pályázati kiíráson 696 934 937 forintos támogatást elnyert, 925 198 450 forint összköltségvetésű innovációs fejlesztés 2013. január 2-án indult és 2015. június 30-án fejeződött be.

Szólj hozzá!

Címkék: élelmiszeripar Szombathely Dominó Trans Kft multiinjekciós airflow technika intelligens mobil hűtött tér Első intelligens mobil hűtött terek hűtési lánc

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr1007770936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása