HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Daganatos és neurodegeneratív betegségeket kutató fejlesztést zárt a LipidArt

2015.02.03. 18:07 eurOP

lipidart logo.jpgA Gazdaságfejlesztési Programok „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című konstrukciója keretében 127,58 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a LipidArt Kft. által vezetett konzorcium.

A 159,48 millió forint összköltségű projekt során stresszfehérje moduláción alapuló gyógyszerjelölt vezérmolekulák fejlesztése történt.

A neurodegeneratív betegségeknek sajnos mindmáig nincs kielégítő gyógyszeres terápiája, és ez érvényes bizonyos tumorokra, így pl. a melanómára is. Ahogy a daganat kialakulásának molekuláris mechanizmusa egyre jobban ismertté válik, a hagyományos antitumor kezelések mellett számos új, molekulárisan célzott daganatellenes kezelési módszer jelenik meg. Nyilvánvalóan szükséges azonban új elvekre épülő további célzott terápiás eljárások kifejlesztése.

A projekt célja vezető molekulák azonosítása volt a neurodegeneratív és daganatos betegségek területén a hősokkfehérje indukciót módosító saját molekulakönyvtár optimalizálásán keresztül. A projekt során módszert dolgoztak ki a fenti betegségekben bizonyítottan szerepet játszó, a lipidomikai ujjlenyomattal is összefüggésbe hozható stresszfehérje (HSP) családok szintjének és lokalizációjának egyidejű kvantitatív jellemzésére.

A kutatás-fejlesztés eredményeként a lipidomikai, génexpressziós, stresszfehérje, valamint egyedi sejtmikroszkópiai panel bevezetésével bioinformatikai és rendszerbiológiai eszköztár felhasználásával választ kaptak a neuroprotektív, illetve daganatellenes új molekulák hatásmechanizmusára. Kidolgozták és sejtpaneleken, valamint állatmodelleken kísérletekkel támasztották alá a neuroprotektív, illetve antitumor gyógyszerjelöltek lipidomikai és stresszfehérje ujjlenyomata alapján történő jellemzését, valamint meghatározták a gyógyszeres terápia ezen alapuló predikciós markereit is.

A GOP 1.1.1-11 „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiíráson 127 588 110 forintos támogatást elnyert, 159 485 137 forint összköltségvetésű projekt 2012. szeptember 1-jén indult és 2014. november 28-án zárult.

Szólj hozzá!

Címkék: konzorcium daganatos betegségek Szeged kutatás-fejlesztés HSP Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása LipidArt Kft neurodegeneratív betegségek stresszfehérje

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr887137427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása