HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Metabolikus betegségeket kutat a LipidArt

2013.09.24. 18:46 eurOP

lipidart logo.jpgA LipidArt Kft. 2013 februárjában 127,69 millió forint támogatást nyert a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” programban az Új Széchenyi Terv keretében. A 159,63 millió forint összköltségvetésű beruházásban metabolikus betegségeket kutat.

Az elmúlt években az elhízás, az inzulin rezisztencia, a cukorbetegség és a hozzájuk kapcsolódó kardiovaszkuláris szövődmények a figyelem középpontjába kerültek.

A tünetegyüttes a 20. század utolsó harmada óta már az egész világot fenyegető „járvány”. Az elhízás és a diabétesz visszaszorításának és sikeres kezelésének legfontosabb orvosi feladata a betegség előjelei, valamint a hajlamosító genetikai, környezeti hatások korai felismerése. A legújabb kutatások a lipid anyagcsere finom változásait hozzák összefüggésbe a metabolikus szindróma korai megjelenésével.

A 159.634.789 forint összköltségvetésű beruházás célja a MetaDiagnosztika hidrofób-metabolom/lipidom/proteom rendszerszintű elemzési technológia kifejlesztése. A rendszer a gyógyszeripar számára eddig kiaknázatlan lehetőséget biztosít az elhízás, illetve a 2-es típusú diabétesz ellen kifejlesztendő új gyógyszerek hatásmechanizmusának vizsgálatára, valamint a preventív terápiás szerek kifejlesztésére állatmodelleken. Másrészt teljesen új alapokra helyezi e betegségcsoport korai diagnosztikáját.

A technika felhasználásra kerül a gyógyszerfejlesztésben, valamint előkészíti a humán diagnosztikai módszerként történő bevezetését is, mellyel diagnosztikai szolgáltatást kíván nyújtani. A projekt várhatóan 2014 júniusára fejeződik be. A beruházáshoz a vállalkozás 127.695.247 forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv segítségével.

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség elhízás diabétesz inzulin rezisztencia Szeged kutatás-fejlesztés Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása LipidArt Kft metabolikus betegségek kutatása MetaDiagnosztika

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr447303440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása