HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Új típusú katalizátor kifejlesztése

2013.06.21. 17:30 eurOP

Ximo_logo.jpgA XiMo Hungary Kft projektjének célja új típusú molibdén (Mo) és volfrám (W) alapú metatézis katalizátor kifejlesztése, ipari gyártásra alkalmas méretnövelt szintézisének kidolgozása és innovatív, formában kiszerelt prototípusának elkészítése.

A budapesti vállalkozás a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap pályázati kiírásán nyert 55,4 millió forint támogatást a 142 millió forintot meghaladó összköltségvetésű projektjéhez.

A fejlesztés keretében a XiMo Hungary Kft. két, a piacon jelenleg még nem létező, egyedülálló, szerkezetileg és katalitikus sajátságait tekintve eltérő, ugyanakkor iparilag gazdaságosan hasznosítható Mo és W alapú fémkomplex kifejlesztését valósítja meg. A projekt során összegyűjtött ismereteket a vállalkozás ipari gyártásra alkalmas, méretnövelt szintézis kidolgozására kívánja hasznosítani. Az ily módón előállt aktív katalizátorokat a tudomány területének bővülése érdekében olyan felhasználóbarát, „easy-to-use” formában kívánja kiszerelni, mely lehetővé teszi ezeknek az eredendően nagyon aktív és ebből kifolyólag rendkívül érzékeny reaktánsoknak egy átlagosan felszerelt szerves kémiai laboratóriumban való felhasználását.

A fejlesztés eredményeként létrejövő termék tulajdonságai ipari felhasználásra jobbak, előállítási költségei és fajlagos felhasználási igénye kisebb, mint a versengő termékeké, ami árelőnyt jelent majd. A termékek iránti kereslet elsősorban multinacionális innovatív gyógyszeripari cégek (Roche, Merck, Servier, Novartis, Eli Lilly) részéről, valamint költséghatékonyság növelés és innovatív kutatási projektek céljára kutató szervezetek részéről várható.

A stabil Mo és Wo katalizátorok piaci bevezetésével felhasználóbarát formában és világviszonylatban elérhetővé válik a gyógyszer- és vegyipar, valamint az akadémiai felhasználás számára.

Az innovációs fejlesztés 2012. december 1-én vette kezdetét és várhatóan 2015. május 31-én zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: fejlesztés katalizátor molibdén volfrám Kutatás Technológia Roche XiMo Hungary Kft XiMo Merck Servier Novartis Eli Lilly

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr615372519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása