HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

„Úszósapka” segíthet a pszichés működési zavarok vizsgálatában

2013.02.07. 15:21 eurOP

EU zászló.jpgA Grepton Informatikai Zrt. 468 millió Ft támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében. A 774 millió Ft összköltségvetést meghaladó beruházásból olyan gyártóberendezés készül, amely lehetővé teszi egy világújdonságnak számító diagnosztikai segédeszköz sorozatgyártását, ami nemcsak egy diagnosztikai eljárás tömegesítését segíti elő, hanem komoly exportlehetőséget is jelenthet.

Az Európai Unió támogatásával hazai egyetemi kutatások eredményeinek hasznosításaként EEG (elektroenkefalográfia: olyan pszichofiziológiai mérőeljárás, melynek segítségével a pszichés működés élettani hátterét vizsgálhatják meg) vizsgálathoz alkalmas egyszerhasználatos sapka sorozatgyártó berendezést fejleszt a Grepton Informatikai Zrt. Magyarországon nemcsak hazai, hanem világpiaci újdonságként.

A GREPTON Informatikai Zrt. hagyományos IT szolgáltató cégként felismerte, hogy olyan új piacok felé is nyithat, ahol a beágyazott informatikai rendszerek segítik egy-egy termék működését. Az ilyen termékekben „belül” található egy ipari számítógép és a használat során ennek egy hatékony működését lehet egy-egy probléma megoldásához használni.

Az egyszerhasználatos egészségügyi termékek között még nem található meg az EEG vizsgálatok végzéséhez alkalmas sapka. Ennek számos oka van, de a legfontosabb, hogy az adatrögzítést ma egy vezetékekkel fizikailag is az EEG berendezéshez kötött, elektródákkal ellátott, jellemzően nagyon sokszor használható sapkaszerű eszközzel végzik, amely például egy 24 órás vizsgálati szakaszban kellően zavarja a normál életvitelt.

A most kialakítandó, úszósapkához hasonlító megoldás új és kompakt megoldást jelent majd az EEG-vizsgálatoknál, kielégíti a higiéniai elvárásokat, és komfortosabb érzetet biztosít. A sapka különböző méretekben készül, a méreteket a szokásos sapkaméretek adják. A sapka fejen történő rögzítését úgy alakítják ki, hogy eltávolításkor anyagában roncsolódik, azaz a további felhasználása nem lesz lehetséges.

A fejlesztés nemcsak fejlesztői munkahelyeket generál és tart meg, hanem a termék széles körű alkalmazásánál nagyszámú új munkahely is létrejöhet.

Az Új Széchenyi Terv „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” elnevezésű pályázati kiírásán 468 358 750 Ft támogatást nyert, 774 025 000 Ft összköltségvetésű innovációs fejlesztés 2012. június 1-én indult és várhatóan 2014. március 31-én fejeződik be.

Szólj hozzá!

Címkék: innováció Székesfehérvár Grepton Informatikai Zrt

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr975330551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása