HTML

EUpályázat

Fejlesztéspolitikai bejegyzések uniós pályázatokról, érdekes projektekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

EU pályázati hírek

Friss topikok

Fejlesztési hírek

Nincs megjeleníthető elem

Első az utolsók közt

2008.07.17. 16:23 eurOP

A magyar gazdaság állapota alapkérdés, azt ismerjük, nem ismertetjük. De az akkor meg hogy lehet, hogy a regionális fejlesztésekben elsők vagyunk?

Hazánk ugyanis állítólag az első helyen áll az Európai Unió tizenkét (10+2) új tagországa között az uniós pénzek felhasználásában a 2004-2006-os források mutatói alapján, és mind a huszonhét tagállamot tekintve is harmadik.

A 2004-2006. évi I. Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT) eddig több mint 627,7 milliárd forintot fizettek ki a mintegy 670 milliárd forint keretből az európai uniós fejlesztési források felhasználása során. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) adatai szerint Magyarország a 2004-ben csatlakozott tagországok között ezzel a teljesítménnyel az első helyen áll a kifizetéseket tekintve.

2007-ben 41 milliárd eurót hívtak le a tagállamok a kohéziós politikára szánt forrásokból. A 2004-ben csatlakozott tagállamok közül pedig a legsikeresebb Magyarország volt.

A nemzeti fejlesztés és a gazdaság sikere ez alapján teljesen ellentmondásos..

Ez a nemzeti fejlesztés és a gazdaság paradoxona. Magyarország első és utolsó, ja! egyszerre..

Ki tudná ezt feloldani? Hallgassuk meg e két területért egyben felelős – címében tehát illetékesnek tűnő, ma már – nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert! Bajnai Gordon szerint ugyanis „modernizációs válságban sikeres a hazai fejlesztéspolitika”.

Igen?! 

 

6 komment

Címkék: nfü nft bajnai úmft Elmúlt 8 év

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr12572887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szpetieu 2008.07.17. 16:35:12

Nem az a kérdés hogy mennyit hívunk le, hanem hogy mire költjük! Nem biztos hogy a 4es metró tolja meg a gazdaságot a legjobban... KKV-k mennyit kaptak és mire, sztem ez itt a döntő, mert attól lesz munkahely meg innováció. Sztem...

kom-mentalista 2008.07.18. 11:27:28

Addig, amíg Magyarország Budapestből áll, a 4-es metró és egyéb "sikersztorik" lesznek a preferenciált projektek. Sajnos az átlag vidéki ember(főleg a kistelepüléseken élők) szerintem eddig nem sokat érzékelt a fejlesztési pénzekből. Bár az utóbbi időben úgy tapasztaltam, hogy beindult valami fejlődés ott is. Bízom benne, hogy ez a tendencia folytatódni fog...

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2008.07.18. 12:40:05

Talán nem csak az EU-tól kéne várni mindíg hogy pénzt adjon, hogy abból fejlesszünk, fejlődjünk. Nem erre találták ki, nem csak erről szól, bár a politikusoknak kétségkívűl kézenfekvő ezzel kampányolni. Esetleg megpróbálhatnánk végre magunkban is bízni és önerőnkből tenni magunkért. Hm?

reaktor 2008.07.18. 23:17:41

Nem várunk mi semmit az EU-tól, sem az államtól, ezek a források mindannyiunk, minden európai polgár adóeurói.

Pont a felzárkózás politikája a fejlesztés, és éppen abból a célból, h egyrészt mi versenyképesebbek legyünk, másrészt pedig, hogy a versenyképesebb nyugat újabb vásárlóképes, felvevő piacot teremtsen magának. Mindenki jól jár(hatna).

re: EUvonalas: Önerőnkből magunkért? Persze, de ha már láttál pályázatot közelről, tudod, h ez nem ingyen pénz.

1. Önerő/saját rész, hajaj, h kell.
2. Teljesítmény mutatókat /pl. bevételnövekedést/ kell produkálni annak, aki nyer pályázaton.

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2008.07.19. 07:39:04

reaktor, neked igazad van, én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a magyar gazdaság állapota és a lehívott eu támogatások aránya közötti összefüggés csekélyebb mintsem azt sokan gondolják. teljesítménymutatóhoz kötött, önrészes vállalkozásfejlesztést nem csak eu pénzből lehetne csinálni, hanem hazaiból is... jah h azt már feléltük?! talán ezt az egyet nem fogja senki az eu-ra...

nagyspi 2008.07.22. 11:48:10

Na ja. Pénzeket lekötni és kifizetni, ez megy nekünk, de ez önmagában nem olyan nagy teljesítmény szerintem. Nem az a lényeg, hogy kifizetik a támogatásokat, hanem az, hogy kinek és persze, hogy a kedvezményezett mire használja azokat. Mert a pénzt lehet ELKÖLTENI és FELHASZNÁLNI is. Nekem eléégé úgy tűni, hogy mi az előbbiben jeleskedünk. Persze ne legyen igazam, de a mostani politikai "elittől" nem sok jót várok. Szerintem az uniós források gazdasági feljődésre gyakorolt hatását kellene mérni. Van egy olyan érzésem, hogy arra már nem lenne olyan büszke a miniszter úr. Ámen!
süti beállítások módosítása